Top 10 met beste films van Ethan en Joel Coen

Top 10 met beste films van Ethan en Joel Coen
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Kijktip :

De gebroeders Coen (Ethan en Joel) zijn waarschijnlijk het bekendste regieduo aller tijden. De Amerikaanse filmmakers hebben al tal van klassiekers op hun naam staan en staan bekend om hun eigenzinnige, ironische producties. Gids.tv selecteerde de tien beste films van de broertjes.

1. Fargo (1996, IMDB ★ 8,1)
Een moderne klassieker en één van de beste films van de jaren negentig. In deze gitzwarte comedy laat een man (gespeeld door William H. Macy) zijn eigen vrouw ontvoeren om vervolgens losgeld te eisen van zijn steenrijke schoonvader. Er doemen twee problemen voor hem op: de ontvoerders zijn twee enorme onbenullen en politierechercheur Marge Gunderson (een Oscarwinnende rol van Frances McDormand), die zich helemaal vastbijt in de zaak. De film vormde de basis voor de populaire tv-serie Fargo. Lees hier waar je Fargo kunt kijken.

2. The Big Lebowski (1998, IMDB ★ 8,1)
Nog altijd behoort The Big Lebowski tot de populairste cultfilms aller tijden. De wietrokende lapzwans The Dude (Jeff Bridges) raakt verzeild in een bizarre misdaadzaak als hij wordt aangezien voor een andere Lebowski. Wat volgt is een verhaal vol schitterende oneliners, gestoorde situaties en hilarische ontwikkelingen, plus een hele stoet aan kleurrijke personages. Vooral de bijrollen van John Goodman en Steve Buscemi als de bowlingmaatjes van The Dude zijn het vermelden waard. Lees hier waar je The Big Lebowski kunt kijken.

3. No Country for Old Men (2007, IMDB ★ 8,1)
No Country for Old Men is minder komisch dan Fargo en The Big Lebowski, maar wat overblijft is een ijzersterke misdaadfilm met een doorwrocht verhaal. Opnieuw laten de Coens, die ook altijd als scenaristen voor hun films fungeren, een aantal bijzondere personages uit hun pen vloeien, waarvan de angstaanjagende Anton Chigurh (Oscarwinnende rol van Javier Bardem) de uitschieter is. Zelf wonnen de Coens Oscars voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario. Lees hier waar je No Country for Old Men kunt kijken.

4. Miller's Crossing (1990, IMDB ★ 7,8)
Dat de Coens zich thuisvoelen in het misdaadgenre blijkt nog maar eens uit het sfeervolle Miller's Crossing. De film speelt zich af tijdens de Drooglegging in de jaren twintig, een tijd waarin de georganiseerde misdaad welig tierde. Een adviseur van zo'n maffiabaas probeert de lieve vrede te bewaren tussen rivaliserende gangs, maar raakt verstrikt in een web van intriges en achterbakse deals. Prachtige rollen van Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden en Albert Finney geven deze film kleur. Lees hier waar je Miller's Crossing kunt kijken.

5. O Brother, Where Art Thou? (2000, IMDB ★ 7,8)
Naast comedy en misdaad hebben Ethan en Joel Coen ook altijd een voorliefde gehad voor de Amerikaanse muziekgeschiedenis. In O Brother, Where Art Thou? worden die drie elementen op vaardige wijze gecombineerd door de filmende broertjes. Ulysses Everett McGill (George Clooney) ontsnapt met twee medegevangenen en zet de zoektocht in naar een verborgen schat. Ondertussen vinden ze ook nog de tijd om allerlei bijzondere mensen te ontmoeten én muziek op te nemen. Lees hier waar je O Brother, Where Art Thou? kunt kijken.

6. Barton Fink (1991, IMDB ★ 7,7)
In het fraaie Barton Fink verleggen de Coens hun focus naar de filmwereld. Om meer precies te zijn: het Hollywood van de jaren veertig. Barton Fink (een geweldige John Turturro) is een toneelschrijver die naar Hollywood verhuist om daar aan films te gaan werken. Al snel komt hij erachter dat het allemaal niet zo mooi is als het lijkt, en al snel mondt de film uit in een heuse thriller, compleet met een onverklaarbare moord. Ook John Goodman heeft weer een mooie rol. Lees hier waar je Barton Fink kunt kijken.

7. Blood Simple (1984, IMDB ★ 7,6)
De film waarmee het allemaal begon. In Blood Simple is het comedy-aspect van veel van de latere films overduidelijk nog niet aanwezig. Dit is misschien wel de meest duistere film uit het hele oeuvre van de Coens: een rijke en jaloerse man huurt een privédetective in, die zijn overspelige vrouw en haar nieuwe minnaar moet vermoorden. Vaste actrice Frances McDormand (ook sinds 1984 de vrouw van Joel) speelt in Blood Simple haar eerste rol, en met verve. Lees hier waar je Blood Simple kunt kijken.

8. True Grit (2010, IMDB ★ 7,6)
De Coens hebben zich ook twee keer aan een remake gewaagd. De eerste, The Ladykillers (2004), was geen groot succes, maar True Grit was dat wél. De originele film, met John Wayne, stamt uit 1969. In de remake neemt Jeff Bridges de Wayne-rol op zich, en met groot succes: hij werd genomineerd voor een Oscar. Dé verademing van deze film is echter de jonge Oscargenomineerde Hailee Steinfeld. Zij speelt een eigenwijze tiener die de hulp van Bridges' personage inschakelt om haar vaders moordenaar op te sporen. Lees hier waar je True Grit kunt kijken.

9. Inside Llewyn Davis (2013, IMDB ★ 7,5)
De enige échte muziekfilm van de gebroeders Coen. Ze richten hun camera op het New Yorkse Greenwich Village van begin jaren zestig. De wijk is op dat moment het epicentrum van de Amerikaanse folkmuziek, maar Llewyn Davis (Oscar Isaac) krijgt er maar geen voet aan de grond. Inside Llewyn Davis is een prachtige sfeertekening van de tijd, en het idee om Llewyn Davis een week te volgen pakt goed uit: het is een bijna documentair verslag van zijn leven. Lees hier waar je Inside Llewyn Davis kunt kijken.

10. Raising Arizona (1987, IMDB ★ 7,4)
We sluiten af met een rasechte comedy. Een kinderloos koppel (Nicolas Cage en Holly Hunter) probeert een baby van een familie te stelen; volgens hen een goed idee, want het is er toch een van een vijfling. Het pakt echter helemaal verkeerd uit, en net als in Fargo escaleert de situatie verder en verder. Zelden had een film zo'n hoge grapdichtheid: de hilarische situaties volgen elkaar in hoog tempo op en Cage en Hunter zijn een geweldig duo. Lees hier waar je Raising Arizona kunt kijken.

Wat is jouw favoriete film van de gebroeders Coen? Laat het hieronder aan ons weten!

Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste films van Ethan en Joel Coen of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV