Top 10 met beste Stephen King-films

Top 10 met beste Stephen King-films
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Kijktip :

De Amerikaanse auteur Stephen King staat vooral bekend als schrijver van horrorbestsellers, maar hij heeft veel meer te bieden. Zo stond hij onder meer aan de basis van twee van de beste gevangenisfilms aller tijden. Gids.tv selecteerde de tien beste Stephen King-verfilmingen.

1. The Shawshank Redemption (1994, IMDB ★ 9,3)
Naast zijn beroemde horrorboeken schreef King dus ook enkele verhalen die zich in de gevangenis afspelen, en dat leverde de twee beste verfilmingen van Kings werk op. In The Shawshank Redemption belandt Andy Dufresne (gespeeld door Tim Robbins) onterecht in de gevangenis, waar hij zich zal moeten aanpassen aan het leven. Hij sluit dat een vriendschap voor het leven met Red (Morgan Freeman). Lees hier waar je The Shawshank Redemption kunt kijken.

2. The Green Mile (1999, IMDB ★ 8,6)
The Green Mile werd net als The Shawshank Redemption geregisseerd door Frank Darabont. Ditmaal zorgt de komst van een enorme zwarte gevangene (Michael Clarke Duncan), die de doodstraf heeft gekregen, voor bijzondere gebeurtenissen op de 'Green Mile', waar de ter dood veroordeelden verblijven. Hier zwaait de goedaardige Paul Edgecomb (Tom Hanks) de scepter, maar er zijn ook bewaarders die het minder nauw met de regels nemen. De film is een hele zit (meer dan drie uur), maar is elke minuut waard. Lees hier waar je The Green Mile kunt kijken.

3. The Shining (1980, IMDB ★ 8,4)
Eén van de beste horrorfilms aller tijden, hoewel King zelf minder tevreden was met de verfilming door regisseur Stanley Kubrick. Ook de critici waren destijds keihard voor de film, maar inmiddels is The Shining een klassieker. Het gezin van een schrijver (Jack Nicholson) zal in de winter passen op het Overlook Hotel, waar hij kan werken aan een nieuw boek. Uiteindelijk draait de schrijver helemaal door en wil hij zijn vrouw en paranomaal begaafde zoon vermoorden. Lees hier waar je The Shining kunt kijken.

4. Stand by Me (1986, IMDB ★ 8,1)
King kon ook prachtige coming of age-verhalen schrijven, zoals uit deze film blijkt. Vier jongens groeien met horten en stoten op in het fictieve stadje Castle Rock. Tijdens een warme zomer trekken ze eropuit in de wildernis, waar ze een lijk vinden. Prachtige rollen van de vier jonge acteurs dragen deze film, waarbij de al vroeg overleden acteur River Phoenix (de broer van Joaquin) er bovenuit steekt. Lees hier waar je Stand by Me kunt kijken.

5. Misery (1990, IMDB ★ 7,8)
Opnieuw een horrorfilm in de sneeuw, net als The Shining. Kathy Bates won een welverdiende Oscar voor haar rol als de gestoorde Annie Wilkes, die haar favoriete schrijver Paul Sheldon (James Caan) kidnapt omdat die van plan is haar favoriete personage Misery Chastain te laten overlijden in zijn nieuwste boek. Ze is het hier hartgrondig mee oneens, wat leidt tot een psychologisch steekspel tussen de twee hoofdrolspelers. Lees hier waar je Misery kunt kijken.

6. Carrie (1976, IMDB ★ 7,4)
Carrie was de allereerste bestseller van Stephen King, en het boek werd twee jaar later al verfilmd. Carrie (Sissy Spacek) is een jong meisje dat veelvuldig gepest wordt op haar middelbare school. Daar komt nog bij dat ze een door religie geobsedeerde moeder (Piper Laurie) heeft, die haar stevig in de greep heeft. Carrie komt erachter dat ze telekinetische krachten heeft, die ze wil gebruiken om wraak te nemen op haar medestudenten. Lees hier waar je Carrie kunt kijken.

7. It (2017, IMDB ★ 7,4)
Eén van de grote hits van 2017 was de tweede verfilming van het beroemde boek over de horrorclown Pennywise. Deze kan van gedaante veranderen en op die manier de bevolking van het plaatsje Derry afslachten. Een groepje kinderen besluit het tegen hem op te nemen om voor eens en voor altijd af te rekenen met Pennywise. Bill Skarsgård zet de clown op zeer overtuigende wijze neer, geholpen door angstaanjagende make-up. Lees hier waar je It kunt kijken.

8. Dolores Claiborne (1995, IMDB ★ 7,4)
In Dolores Claiborne krijgen we opnieuw te maken met een moord, maar dit keer besluit King meer de op de mysterieuze thriller-tour te gaan dan de kijker (en lezer) pure horror voor te schotelen. Kathy Bates speelt opnieuw de sterren van de hemel als de van moord beschuldigde schoonmaakster Dolores Claiborne, geholpen door prachtige bijrollen van Jennifer Jason Leigh, Christopher Plummer en David Strathairn. Lees hier waar je Dolores Claiborne kunt kijken.

9. The Dead Zone (1983, IMDB ★ 7,2)
Christopher Walken speelt de rol van Johnny Smith in The Dead Zone. Smith ontwaakt uit een coma en ontdekt vervolgens dat hij paranormale krachten heeft. Hierdoor kan hij onder meer in de toekomst kijken. Cultregisseur David Cronenberg voelt zich helemaal thuis in dit genre en stuwt vooral Walken naar grote hoogten, maar ook de bijrollen van Brooke Adams en Martin Sheen zijn een genot voor het oog. Lees hier waar je The Dead Zone kunt kijken.

10. The Mist (2007, IMDB ★ 7,2)
Regisseur Frank Darabont lijkt een liefhebber te zijn van Kings werk, want met The Mist verfilmde hij opnieuw een boek van de schrijver. In tegenstelling tot The Shawshank Redemption en The Green Mile is het echter een pure horrorfilm, waarin een mysterieuze mist over een stadje neerdaalt. Er blijken moorddadige wezens in te schuilen. Een groep mensen schuilt in een supermarkt, en ook binnen de muren van de winkel lopen de spanningen steeds verder op. Lees hier waar je The Mist kunt kijken.

Wat is jouw favoriete Stephen King-verfilming? Laat het hieronder aan ons weten!Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV