Top 10 met beste rollen van Jack Nicholson

Top 10 met beste rollen van Jack Nicholson
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Kijktip :

Vandaag (22 april) blaast de Amerikaanse acteerlegende Jack Nicholson 82 kaarsjes uit. Nicholson, beschouwd als één van de beste acteurs van zijn generatie, heeft nog altijd het record voor de meeste Oscarnominaties voor een acteur: twaalf. Gids.tv selecteerde de beste rollen van de briljante acteur.

1. Randle Patrick 'Mac' McMurphy in One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975, IMDB ★ 8,7)
In een tijdsbestek van zeven jaar sleepte Nicholson zijn eerste vijf Oscarnominaties binnen, en voor One Flew Over the Cuckoo's Nest was het dan eindelijk raak. Hij speelt Mac McMurphy, die wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek. De kliniek wordt met harde hand geregeerd door zuster Ratched (Louise Fletcher), maar McMurphy doet zijn uiterste best om de autoriteiten dwars te zitten. En dat lukt hem, met behulp van medepatiënten, heel aardig. Lees hier waar je One Flew Over the Cuckoo's Nest kunt kijken.

2. J.J. 'Jake' Gittes in Chinatown (1974, IMDB ★ 8,2)
Een jaar vóór One Flew Over the Cuckoo's Nest speelde Nicholson de eigenwijze, redelijk onbeschofte privédetective J.J. 'Jake' Gittes in één van de meest stijlvolle misdaadfilms aller tijden: Chinatown. Dit meesterwerk bevat een fantastisch, mysterieus verhaal vol ingenieuze plotwendingen, vakkundig geregisseerd door de beruchte Roman Polanski. Nicholson krijgt uitstekend tegenspel van de prachtige Faye Dunaway en filmregisseur John Huston, die ook een begenadigd acteur blijkt te zijn. Lees hier waar je Chinatown kunt kijken.

3. Melvin Udall in As Good as It Gets (1997, IMDB ★ 7,7)
Dat de welbekende charmeur Nicholson ook met verve een onuitstaanbare hork kan spelen bewees hij met zijn rol als Melvin Udall in de romantische comedy As Good as It Gets; hij won er zijn derde Oscar voor. Udall is een man met allerlei dwangstoornissen en neurotische trekjes die iedereen die hij tegenkomt binnen de kortste keren tegen zich in het harnas heeft gejaagd. Langzaam maar zeker ontdooit hij echter voor de knappe serveerster Carol Connelly (Helen Hunt). Lees hier waar je As Good as It Gets kunt kijken.

4. Jack Torrance in The Shining (1980, IMDB ★ 8,4)
De meningen over Nicholsons performance in The Shining willen nog weleens sterk uiteenlopen. Is dit nou een kwestie van twee uur 'overacting' of zet hij de maniakale Jack Torrance weergaloos neer? Feit blijft dat The Shining een fenomenale horrorfilm is die keer op keer bekeken kan worden. Dat is naast Nicholson vooral te danken aan regisseur Stanley Kubrick, die vaak flink de tijd nam voor zijn films maar keer op keer een meesterwerk afleverde. Lees hier waar je The Shining kunt kijken.

5. Garrett Breedlove in Terms of Endearment (1983, IMDB ★ 7,4)
Nicholson was in sommige gevallen ook best bereid om tweede viool te spelen, hoewel hij alle ogen op zich vestigt in elke scène waarin hij te zien is in Terms of Endearment. De film mag dan een typische 'chick flick' zijn, hij is voor iedereen te genieten. Dat is te danken aan het sterke verhaal en de prachtige rollen van Shirley MacLaine, Debra Winger, John Lithgow én Nicholson. Vooral de scène waarin hij autorijdt op het strand is legendarisch. Lees hier waar je Terms of Endearment kunt kijken.

6. Robert Eroica Dupea in Five Easy Pieces (1970, IMDB ★ 7,5)
Nicholson brak in 1969 door met zijn komische bijrol in Easy Rider, maar een jaar later liet hij zien waar hij écht toe in staat was. Met veel gevoel zet hij 'Bobby' Dupea neer in Five Easy Pieces, een fraaie 'road movie' die een treffend tijdsbeeld van de late jaren zestig schetst. Cynisme voert geregeld de boventoon, maar dankzij de mooie rol van Nicholson en krachtige bijrollen van onder anderen Karen Black en Susan Anspach is het een zeer geslaagde film. Lees hier waar je Five Easy Pieces kunt kijken.

7. Frank Costello in The Departed (2006, IMDB ★ 8,5)
Het water liep de filmliefhebbers in de mond toen de aankondiging kwam: Jack Nicholson gaat een maffiabaas spelen in een film van grootmeester Martin Scorsese, naast acteertalenten als Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Martin Sheen en Alec Baldwin. De verwachtingen werden dubbel en dwars ingelost met een fantastische film over een politieagent en een crimineel die infiltreren in elkaars netwerk, wat leidt tot een zenuwslopend kat-en-muisspel. Lees hier waar je The Departed kunt kijken.

8. Kolonel Nathan R. Jessup in A Few Good Men (1992, IMDB ★ 7,7)
In dit indrukwekkende rechtbankdrama over een vermoorde soldaat in het leger is Nicholson de grote blikvanger. Hij zet kolonel Nathan R. Jessup op angstaanjagende wijze neer; zelden boezemde een hoge legerchef zo veel angst in als Nicholson hier doet. Toch durft Tom Cruise hem voor het gerecht te slepen, waar hij de waarheid wil achterhalen in de zaak. Dit resulteert in één van Nicholsons beroemdste en beste scènes aller tijden: 'You can't handle the truth!' Lees hier waar je A Few Good Men kunt kijken.

9. The Joker in Batman (1989, IMDB ★ 7,5)
Er zullen weinig mensen zijn die niet vinden dat Heath Ledger de beste Joker aller tijden is in de Batman-film The Dark Knight. Dat wil echter niet zeggen dat Nicholson de huiveringwekkende crimineel niet goed neerzet in Batman; hij doet het juist fantastisch. Weinig acteurs kunnen op zo'n vakkundige wijze maniakale personages gestalte geven als Nicholson, en dat weet hij hier opnieuw te bewijzen. Lees hier waar je Batman kunt kijken.

10. Billy L. 'Badass' Buddusky in The Last Detail (1973, IMDB ★ 7,6)
In de vroege jaren zeventig koos Nicholson regelmatig voor films die voortborduurden op het hippie-gedachtegoed van de jaren zestig. En dat betekende: veel anti-autoritaire personages. Na Easy Rider en Five Easy Pieces bewees hij opnieuw zijn talent voor zulke karakters in The Last Detail. Misschien een wat minder bekende film uit zijn oeuvre, maar daarom des te meer waard om gezien te worden. De drie hoofdpersonages zetten in deze film de bloemetjes nog eens flink buiten, voordat één van hen naar de gevangenis moet. Lees hier waar je The Last Detail kunt kijken.

Wat is jouw favoriete rol van Jack Nicholson? Laat het hieronder aan ons weten!

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV