Koninginnedag centraal in speciale aflevering van Nederland op Film

Koninginnedag centraal in speciale aflevering van Nederland op Film
Programma op zaterdag 27 april te zien

Nieuws :

Zaterdag 27 april is bij Max een speciale aflevering te zien van het programma Nederland op Film. In de uitzending staat de viering van Koninginnedag centraal.

Amateurbeelden
Het bijzondere van het programma is dat het vrijwel volledig samengesteld is uit amateurfilmmateriaal. Op feestelijke dagen als Koninginnedag werden vele amateurcamera's aangezet om alle feestelijkheden te filmen. Door alle beelden door de jaren heen te laten zien, is de relatie van het volk tot het koningshuis goed te zien. Ook is te zien hoe de invulling en de rol van het koningshuis verandert.

Koninginnedag
Tijdens de opkomst van de amateurcamera's heeft Nederland een koningin als staatshoofd: Eerst Wilhelmina, daarna Juliana, en daarna koningin Beatrix. Er bestaan hierdoor vele uren aan beeldmateriaal over Koninginnedag, gefilmd door 'gewone' Nederlanders. Bijzondere beelden komen in de uitzending aan bod: Het vijftigjarig regeringsjubileum uit 1948 van Koningin Wilhelmina, beelden van de rellen tijdens Koninginnedag in 1980 en de viering van Koninginnedag in de jaren '50 in Papoea Nieuw-Guinea.

Getuigen
Nederland op Film toont niet alleen de oude filmbeelden. Ook de makers en de mensen die op de beelden te zien zijn komen aan het woord. Zo onstaat een bijzonder videodocument met historische waarde. Het programma wordt gepresenteerd door Richard Groenendijk.

Nederland op Film is elke zaterdag om 19.35 uur te zien bij NPO 2. Je kunt elke aflevering van Nederland op Film terugkijken bij Gids.tv.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Koninginnedag centraal in speciale aflevering van Nederland op Film of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen