Top 10 met beste boksfilms aller tijden

Top 10 met beste boksfilms aller tijden
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Kijktip :

Boksfilms zijn altijd opwindend, virtuoos gefilmd en spannend. Als de hoofdpersoon ook nog eens een gemankeerd persoon is, heb je al snel een klassieker te pakken. Maar wat zijn de beste boksfilms aller tijden? Gids.tv selecteerde een top tien.

1. Raging Bull (1980, IMDB ★ 8,2)
Nog altijd geldt Martin Scorseses Raging Bull als één van de beste films van de jaren tachtig. Bovendien bevat het misschien wel de beste mannelijke acteerprestatie aller tijden: Robert De Niro transformeert volledig in bokser Jake LaMotta, inclusief schommelingen in zijn gewicht. Eerst is hij afgetraind, later een dikke nachtclubeigenaar. Voeg daarbij de geweldige montage en cameravoering plus fantastische bijrollen van Joe Pesci en Cathy Moriarty en je hebt een meesterwerk. Lees hier waar je Raging Bull kunt kijken.

2. Rocky (1976, IMDB ★ 8,1)
Waar Raging Bull de beste boksfilm aller tijden is, is Rocky waarchijnlijk de meest iconische. Het personage Rocky Balboa heeft zich letterlijk naar plekje tussen de Amerikaanse filmklassiekers gevochten. De muziek is iconisch, evenals de scène op de trappen van het Philadelphia Museum of Art. Ook laat Sylvester Stallone in deze film zien dat hij wel degelijk kan acteren, iets wat sommige mensen weleens willen vergeten; hij ontving er een Oscarnominatie voor. Lees hier waar je Rocky kunt kijken.

3. Million Dollar Baby (2004, IMDB ★ 8,1)
Wederom een Oscarfavoriet, ditmaal van regisseur Clint Eastwood. Het draait in deze film vooral om een vrouwelijke bokser (Hilary Swank), die graag getraind wil worden door veteraan Frankie Dunn (Eastwood). De een-tweetjes tussen Eastwood en Swank zijn een genot om naar te kijken, evenals de fraaie bijrol van Morgan Freeman. De film won Oscars voor Beste Film, Beste Regie, Beste Actrice en Beste Mannelijke Bijrol. Lees hier waar je Million Dollar Baby kunt kijken.

4. Cinderella Man (2005, IMDB ★ 8,0)
Een imponerende Russell Crowe speelt James J. Braddock, die gedwongen moet stoppen met boksen een gebroken hand. Door de Grote Depressie belanden Braddock en zijn gezin in armoede, waardoor hij besluit weer te gaan boksen. Hiermee wil hij zijn familie uit de financiële sores halen. Crowe is geweldig in de hoofdrol, maar krijgt net zo goed tegenspel van Renée Zellweger als zijn vrouw en Paul Giamatti als zijn manager. Lees hier waar je Cinderella Man kunt kijken.

5. The Fighter (2010, IMDB ★ 7,8)
Net als de eerder genoemde boksfilms kan ook The Fighter terugvallen op een aantal fantastische acteerprestaties. The Fighter laat zien hoe de bokssport de relaties binnen een familie flink onder druk kan zetten. Mark Wahlberg speelt bokser Micky Ward, die wordt gemanaged door zijn moeder Alice (Melissa Leo) en getraind door zijn broer Dicky (Christian Bale). Ook zijn vriendin Charlene (Amy Adams) bemoeit zich met zijn carrière. Leo en Bale wonnen Oscars, Adams bleef steken op een nominatie. Lees hier waar je The Fighter kunt kijken.

6. Body and Soul (1947, IMDB ★ 7,7)
We gaan even ver terug in de tijd, naar de wereld van de film noir. Deze films werden gekenmerkt door schimmige figuren, duistere zaken en donkere steegjes. Al die elementen komen samen in de prachtige boksfilm Body and Soul, waarin een talentvolle jonge bokser (John Garfield) zich inlaat met een corrupte manager. Vooral Garfield speelt de rollen van de hemel: hij werd genomineerd voor een Oscar. Lees hier waar je Body and Soul kunt kijken.

7. Creed (2015, IMDB ★ 7,6)
Na de eerste Rocky waren de vele vervolgfilms enigszins teleurstellend. Met Creed werd de reeks weer nieuw leven ingeblazen. Hierin is Rocky Balboa (Sylvester Stallone) de manager van Adonis Creed (Michael B. Jordan), de zoon van zijn vroegere rivaal en vriend Apollo Creed. De film benadert het niveau van de eerste film, en vooral Jordan en Stallone laten prachtig acteerwerk zien. Stallone werd terecht genomineerd voor een Oscar, Jordan werd hopeloos over het hoofd gezien. Lees hier waar je Creed kunt kijken.

8. The Hurricane (1999, IMDB ★ 7,6)
Het waargebeurde verhaal van Rubin 'The Hurricane' Carter vormde de inspiratie voor het nummer 'Hurricane' van Bob Dylan én deze fraaie film over zijn leven. De succesvolle bokser Carter werd in 1966 beschuldigd van een drievoudige moord en ten onrechte opgesloten in de gevangenis. Denzel Washington geeft zoals alleen hij dat kan gestalte aan de getroebleerde bokser, en hij werd dan ook genomineerd voor een Oscar. Lees hier waar je The Hurricane kunt kijken.

9. The Harder They Fall (1956, IMDB ★ 7,6)
Deze film is qua stijl en sfeer vergelijkbaar met Body and Soul. Humphrey Bogart speelt sportjournalist Eddie Willis, die de jonge bokser Toro Moreno (Mike Lane) de hemel in moet schrijven. Dankzij zijn corrupte manager wint Moreno al zijn wedstrijden - alle tegenstanders zijn omgekocht. Uiteindelijk raken de mannen dieper en dieper in de problemen, en Willis verandert van mening als hij ziet hoe slecht boksers zelf betaald krijgen. Lees hier waar je The Harder They Fall kunt kijken.

10. Southpaw (2015, IMDB ★ 7,4)
Ook Jake Gyllenhaal heeft zich gewaagd aan het spelen van een bokser, en met verve. Zijn fysieke transformatie valt het meest op; vergelijk zijn postuur in Southpaw maar eens met Nightcrawler, de film die een jaar eerder uitkwam. Gyllenhaals personage Billy Hope wil zijn carrière nieuw leven inblazen en zijn dochter terugwinnen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Mooie bijrollen zijn er van Rachel McAdams, Forest Whitaker en Naomie Harris. Lees hier waar je Southpaw kunt kijken.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste boksfilms aller tijden of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV