Opnieuw discussie over salaris Matthijs van Nieuwkerk

Opnieuw discussie over salaris Matthijs van Nieuwkerk
BNNVARA-directeur pleit voor uitzondering

Nieuws :

Opnieuw is er discussie ontstaan over het salaris van Matthijs van Nieuwkerk. De presentator van DWDD zou per jaar 363.000 euro verdienen. Van BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox hoeft Van Nieuwkerk zich niet aan de Balkenendenorm te houden en moet de presentator juist meer kunnen verdienen.

Norm
Hox is bang dat Van Nieuwkerk met een lager salaris de stap naar een commerciële omroep zal maken en wil daarom een uitzondering maken op de regels die voor presentatoren van de publieke omroep gelden. Volgens deze regelgeving gaan presentatoren die momenteel meer dan een minister verdienen (de 'Balkenendenorm') bij het aangaan van een nieuw contract terug naar deze norm. Van Nieuwkerk zou dan van 363.000 euro terug gaan naar 194.000 euro in de zomer van 2020. Hox: "De kans dat Van Nieuwkerk dan weg zal gaan, bestaat. Aan hem, maar ook aan mensen als Eva Jinek wordt dagelijks getrokken door commerciële partijen, waar ze wel drie keer meer kunnen verdienen."

Uitzondering
De kans dat er voor enkele personen een uitzondering zal worden gemaakt, is niet groot. Op Twitter lieten diverse politici al van zich horen. SP-Kamerlid Peter Kwint riep al eerder ‘Stop De Wereld Graait Door!’ en donderdag richtte hij zich op Twitter opnieuw tot Matthijs van Nieuwkerk: ‘Ok, doei!’. Ook CDA-kamerlid Harry van Molen en Martin Bosma van de PVV lieten via het medium weten tegen te zijn. Minister Slob (OCW) was tenslotte ook duidelijk: "Het is uitgesloten dat het het kabinet een uitzondering voor Matthijs van Nieuwkerk gaat maken."

NPO
De NPO erkent het belang van presentatoren als Van Nieuwkerk voor de publieke omroep en ziet, 'gezien de maatschappelijke en politieke discussie' geen ruimte om de uitzonderingsregel in stand te houden. Wel wil de NPO het gesprek aan gaan als de politiek die ruimte wel ziet.

Vanaf 19 mei is Matthijs van Nieuwkerk weer op tv te zien in College Tour bij NPO 1. Je kunt vanaf dan alle afleveringen van College Tour terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Opnieuw discussie over salaris Matthijs van Nieuwkerk of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV