Nieuw op NPO2: reisserie Cuba na Castro

Nieuw op NPO2: reisserie Cuba na Castro
Programma vanaf 5 mei te zien

Nieuws :

Vanaf zondag 5 mei is de vierdelige reisserie Cuba na Castro te zien op NPO 2. In de serie wordt de Cubaans-Nederlandse Yuri Capetillo Hardy gevolgd tijdens zijn terugkeer naar zijn geboorteland.

Terugkeer
De Nederlands-Cubaanse Yuri Capetillo Hardy ontvluchtte, net als veel van zijn landgenoten, op zijn negentiende Cuba. Weg uit de greep van Fidel Castro, de uitzichtloosheid en de armoede. Nu, vijftien jaar later, is Cuba veranderd en neemt regisseur Maaike de Gruyter Yuri mee terug naar zijn geboorteland Cuba. Ze brengt hem naar plekken die hem confronteren met zijn verleden, maar ook de veranderingen in het heden.

Revolutie
Sinds de revolutie in 1959 emigreerden veel Cubanen naar het buitenland. Eerst uit angst voor het communisme, maar daarna ook om de periode van honger en uitzichtloosheid te ontvluchten. Tegenwoordig keren veel Cubanen terug naar hun vaderland om terug te vinden wat ze óók achterlieten: menselijke warmte en een leven zonder agenda.

Verandering
Maar het Cuba van toen is niet meer. Het is Cubanen nu toegestaan om te ondernemen en niet iedereen werkt dus nog voor de staat. Mensen worden rijker, maar de verschillen tussen arm en rijk groeien ook. Maar het voedselvraagstuk is, mede door een Amerikaanse embargo tegen Cuba, nog steeds een heikel punt. Het leidt tot de vraag waar het nu heen gaat met het veranderde Cuba. Biedt het steeds minder geïsoleerde eiland meer perspectief? En hoe denken de Cubanen zelf over de veranderingen?

Cuba na Castro is vanaf zondag 5 mei om 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kan daarna alle afleveringen van Cuba na Castro terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Nieuw op NPO2: reisserie Cuba na Castro of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV