Vanavond op tv: Dodenherdenking, documentaires over Tweede Wereldoorlog, miniserie Riphagen en meer

Vanavond op tv: Dodenherdenking, documentaires over Tweede Wereldoorlog, miniserie Riphagen en meer
De tv-tips van Gids.tv voor zaterdag 4 mei 2019

Kijktip :

Vandaag staat volledig in het teken van de Dodenherdenking en het gedenken van de verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er een aantal documentaires over de oorlog te zien, evenals de veelgeprezen miniserie Riphagen met Jeroen van Koningsbrugge. Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor zaterdag 4 mei 2019.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Live: NOS Nationale Herdenking 2019

18.45 uur, NPO 1

Live verslag van de nationale dodenherdenking vanuit Amsterdam. De uitzending begint met de nationale herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten houdt daar een voordracht over oorlog en onvrijheid. Om 19.50 uur wordt geschakeld naar de Dam, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans leggen bij het Nationaal Monument, voorafgaand aan de twee minuten stilte voor alle oorlogsslachtoffers. Burgemeester Halsema van Amsterdam houdt een toespraak.


Biografische dramafilm: Hidden Figures

20.05 uur, Net 5

Op Net5 is vanavond de biografische dramafilm Hidden Figures uit 2016 te zien. De film gata over het waargebeurde verhaal van Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson, drie geniale Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA. Ze weten belangrijke wiskundige data te leveren om de eerste succesvolle ruimtemissie te realiseren. Deze prestatie zou het vertrouwen van de natie herstellen en zou mensen, ongeacht ras of geslacht, inspireren om groots te dromen. Gebaseerd op een indrukwekkend waargebeurd verhaal.


Docu: De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders

20.30 uur, NPO 2

In mei 1944 werden bij een grootscheepse razzia aan weerszijden van de rivier de Merwede honderden jongemannen opgepakt. De razzia was een Duitse wraakactie voor de dood van twee landwachten bij een hinderlaag van het verzet. Die hinderlaag was op zijn beurt ook een vergelding: voor de dood van een bakker die zonder aanleiding door een landwacht onder vuur was genomen. De gegijzelde jongemannen werden naar Durchgangslager Amersfoort gebracht, waarvandaan een deel op transport werd gezet naar Duitsland, om daar dwangarbeid te verrichten in de industrie.


Docu: Albert Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork

21.00 uur, NPO 2

In deze documentaire is een portret te zien van Albert Gemmeker, de SS-commandant van Kamp Westerbork. Onder zijn verantwoordelijkheid werden zo'n tachtigduizend Joden, Roma en Sinti in kamp Westerbork op transport gezet naar de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi's. Er wordt een portret van de man geschetst aan de hand van gesprekken met oud-gevangenen van Westerbork, een kleindochter van Gemmeker en de Duitse onderzoeksrechter die de zaak-Gemmeker destijds onder zich had.


Docu: De 103 van Loenen

21.50 uur, NPO 1

In de documentaire De 103 van Loenen volgt geschiedenisprogramma Andere Tijden een jaar lang vier militairen van de Berging en Identificatiedienst. 75 jaar na de oorlog wordt een laatste poging gedaan om 103 ongeïdentificeerde mannen en vrouwen, die begraven liggen op het Nationaal Ereveld Loenen, hun naam terug te geven.Onder leiding van sergeant-majoor Els Schiltmans onderzoeken militairen van de Berging en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) de resten van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland omgekomen zijn.


Riphagen: volledige miniserie

22.15 uur, NPO 3

Vanavond wordt de driedelige dramaserie Riphagen in marathonvorm volledig uitgezonden in 2,5 uur. Riphagen gaat over zwarthandelaar en jodenjager Andries Riphagen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreert met de Duitsers. De serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over Andries Riphagen. Riphagen (gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge) is niet alleen een bokser, zwarthandelaar en souteneur, maar vooral een fervent Jodenjager.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Vanavond op tv: Dodenherdenking, documentaires over Tweede Wereldoorlog, miniserie Riphagen en meer of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV