Top 10 met beste rollen van Cate Blanchett

Top 10 met beste rollen van Cate Blanchett
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Kijktip :

Cate Blanchett staat bekend als één van de allerbeste actrices van haar generatie, met onder meer twee Oscars op haar naam. Vandaag viert ze een bijzonder jubileum: ze blaast vijftig kaarsjes uit. Gids.tv selecteerde speciaal voor die gelegenheid haar tien beste rollen.

1. Jasmine in Blue Jasmine (2013, IMDB ★ 7,3)
Voor haar rol als Jasmine in deze film van Woody Allen won Blanchett haar tweede Oscar. Jasmine is een rijke New Yorkse vrouw die in de financiële problemen komt en bij haar minderbedeelde zus (gespeeld door Sally Hawkins) in moet trekken. Jasmine zit inmiddels zwaar aan de alcohol en medicijnen, waardoor ze is veranderd in een labiele vrouw die van de ene zenuwinzinking in de andere beland. En dat wordt geweldig gespeeld door Blanchett. Lees hier waar je Blue Jasmine kunt kijken.

2. Koningin Elizabeth I van Engeland in Elizabeth (1998, IMDB ★ 7,5)
Het was niet alleen een schok dat Shakespeare in Love de Oscar voor Beste Film won van Saving Private Ryan, maar het feit dat hoofdrolspeelster Gwyneth Paltrow ook Cate Blanchett versloeg in de categorie Beste Actrice was ook zeer opmerkelijk. Blanchett zet een geweldige rol neer als de getroebleerde koningin Elizabeth I van Engeland, die van alle kanten wordt gemanipuleerd, beïnvloed en bedreigd. Lees hier waar je Elizabeth kunt streamen.

3. Carol Aird in Carol (2015, IMDB ★ 7,2)
Blanchett pakt met alle liefde gewaagde films aan, zoals dit prachtige romantische drama over twee vrouwen in het New York van de jaren vijftig die verliefd op elkaar worden. Met dank aan regisseur Todd Haynes (Far from Heaven) is het een buitengewoon sfeervolle film geworden, die een prachtig tijdsbeeld schetst. Dankzij Blanchett en tegenspeelster Rooney Mara komt het drama echter ook keihard binnen. Lees hier waar je Carol kunt kijken.

4. Katharine Hepburn in The Aviator (2004, IMDB ★ 7,5)
Nog altijd is Blanchett de enige acteur of actrice die een Oscar won voor het spelen van een andere Oscarwinnaar. En wat voor een: Katharine Hepburn wordt algemeen beschouwd als de beste actrice aller tijden. Blanchett weet Hepburns manier van praten perfect na te bootsen, maar de rol biedt meer dan dat in deze biografische film over filmmagnaat Howard Hughes. Onder regie van Martin Scorsese stijgt Blanchett (soms letterlijk) naar grote hoogten. Lees hier waar je The Aviator kunt streamen.

5. Sheba Hart in Notes on a Scandal (2006, IMDB ★ 7,4)
Wanneer je ziet dat twee acteertitanen als Judi Dench en Cate Blanchett de degens kruisen in een film over pedofilie, lesbische liefde en bittere jaloezie, gaat het hart van een filmliefhebber automatisch sneller kloppen. De dames voldoen volledig aan de verwachtingen in deze fraai geschreven film, waarin de jaloerse Barbara (Dench) de mooie Sheba (Blanchett) ervan beschuldigd seks te hebben met een schooljongen. Lees hier waar je Notes on a Scandal kunt kijken.

6. Meredith Logue in The Talented Mr. Ripley (1999, IMDB ★ 7,4)
Een jaar na haar eerste Oscarverlies verschijnt Blanchett in een film met toenmalig winnaar Gwyneth Paltrow. De hoofdrol is echter voor Matt Damon, die de oplichter Tom Ripley speelt. Blanchett speelt Meredith Logue, een vrouw die tussen twee hete vuren zit. Meer vertellen over deze film zou een groot deel van het plot verpesten, dus dat doen we hier maar niet. Maar met Blanchett, Damon, Paltrow, Jude Law en Philip Seymour Hoffman zit het acteerwerk wel goed. Lees hier waar je The Talented Mr. Ripley kunt streamen.

7. Daisy Fuller in The Curious Case of Benjamin Button (2008, IMDB ★ 7,8)
Brad Pitt speelt Benjamin Button, de man die een omgekeerd leven leidt: hij wordt geboren als oude man en wordt steeds jonger. Dat is voor zijn hele omgeving een flinke uitdaging, niet in de laatste plaats voor Daisy Fuller (Blanchett), die zijn hele leven zijn geliefde blijft. Pitt en Blanchett weten de betekenis van dit gecompliceerde gegeven perfect uit te werken, met enkele hartverscheurende scènes tot gevolg. Lees hier waar je The Curious Case of Benjamin Button kunt kijken.

8. Jude Quinn in I'm Not There (2007, IMDB ★ 7,0)
In I'm Not There wordt Blanchett ook geregisseerd door Todd Haynes, met hetzelfde fraaie resultaat als Carol (en één van Blanchetts zeven Oscarnominaties tot gevolg). I'm Not There valt het best te omschrijven als een alternatieve biopic van de legendarische rockzanger Bob Dylan, die hier wordt gespeeld door niet minder dan zes verschillende acteurs. Blanchett is één van hen, en zij maakt de meeste indruk. Lees hier waar je I'm Not There kunt streamen.

9. Susan Jones in Babel (2006, IMDB ★ 7,5)
Alejandro González Iñárritu regisseerde deze complexe film, die de chaostheorie onderzoekt: de vleugelslag van een vlinder kan een orkaan veroorzaken aan de andere kant van de wereld. In Babel zorgt een geweerschot voor ingrijpende veranderingen in de levens van een aantal mensen die verre verwanten zijn. Blanchett speelt Susan Jones, een Amerikaanse die met haar man (Brad Pitt) op vakantie is in Marokko, waar ze wordt geraakt door het schot. Lees hier waar je Babel kunt kijken.

10. De Stiefmoeder in Cinderella (2015, IMDB ★ 6,9)
Tot slot is Blanchetts rol van de kwade stiefmoeder in Cinderella bijzonder aan te raden. Het is al vaker gebeurd dat actrices die zich mogen vastbijten in de sappige rol van schurk de sterren van de hemel spelen, en Blanchett is geen uitzondering. Cinderella was één van de eerste live action-remakes van een Disneyfilm en was daarmee een trendsetter. Naast de prachtige sets is Blanchett één van de belangrijkste redenen om de film te kijken. Lees hier waar je Cinderella kunt streamen.

Wat is jouw favoriete rol van Cate Blanchett? Laat het hieronder aan ons weten!Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV