Opgelet op binnenwegen!

Opgelet op binnenwegen!
Politie start met kentekenregistratie

Actueel

De komende weken gaat de Nedelandse politie aan de slag met het updaten van flitspalen, opdat kentekenregistratie op binnenwegen van het Nederlandse wegdek mogelijk wordt. Op dit moment staan 200 flitspalen op de planning die worden uitgerust met dit systeem.

Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) worden kentekens gescand en vergeleken met gegevens van mensen die worden gezocht of boetes hebben openstaan. Dit staat los van het flitsen op snelheidsovertredingen - dat wordt gedaan door het Openbaar Ministerie.

Als je naam in de politiebestanden voorkomt, word je als automobilist automatisch beboet of staande gehouden. Je gegevens worden net zolang bewaard tot de kwestie is afgehandeld. Komt je naam niet voor worden de gegevens gewist, maar ook dat wordt na het aanpassen van een wet mogelijk gemaakt: daarover beslist de Eerste Kamer binnenkort. Critici waarschuwen voor risico's voor de privacy, omdat het nu niet duidelijk is waar de gegevens in de toekomst voor zullen worden gebruikt.

Tags: politie, openbaar ministerie, privacy, automobilist, boetes, wegdek, waarschuwen, flitspalen, anpr

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »