Interviewen is een vak, maar hoe werkt het?

Interviewen is een vak, maar hoe werkt het?
In Operatie Interview kijk je mee van A tot Z

Video

Interviews zie je dagelijks op televisie en in andere media. Luchtig, diepgaand, vrolijk, pittig; er zijn tal van mogelijkheden hoe iemand zo'n gesprek aangaat en óndergaat. In De Balie, dat door Het Parool columnist Felix Rottenberg mede werd opgericht, zie je hoe een interview kan worden aangepakt. De Balie is een theatercomplex dat in 1982 ontstond, doordat de gemeente Amsterdam het Kantongerecht uit het einde van de negentiende eeuw, eind jaren 70 dreigde af te breken. Actievoerders wilde een streep door dat plan halen en zo ontstond dit instituut. In De Balie worden onder andere gesprekken gehouden onder de noemer 'Operatie Interview'.

In Operatie Interview wordt een spraakmakende gast uitgenodigd, welke door drie mensen wordt geïnterviewd. Deze drie zijn voor de gast vooraf niet bekend, opdat er een zo spannend mogelijk gesprek ontstaat. Recentelijk schoof strafpleitster Bénédicte Ficq aan, die door Nieuwe Revu journalist Wouter Laumans, Linda columnist Eva Hoeke en advocaat Gerard Spong aan de tand werd gevoeld. Ficq is momenteel vooral bekend door haar zaak tegen de tabaksindustrie:

In Operatie Interview, houdt presentator Martijn de Greve eerst een kort voorgesprek met de drie interviewers over hun strategie voor het aanstaande gesprek dat maar 12 minuten mag duren. De gesprekken die daarna ontstaan, worden vervolgens nadien weer geëvalueerd met elkaar. Het is erg interessant om hier eens een uurtje voor uit te trekken. Je kunt de 'operatie' van de strafpleitster hieronder in zijn geheel bekijken:

Tags: amsterdam, advocaat, nieuwe revu, media, columnist, televisie, journalist, gemeente amsterdam, tabaksindustrie, strategie, instituut, negentiende eeuw

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »