Oscargenomineerde documentaire Visages villages (Faces Places) op tv

Oscargenomineerde documentaire Visages villages (Faces Places) op tv
Documentaire van overleden Agnès Varda op NPO 2

Kijktip :

Enkele maanden geleden, op 29 maart 2019, overleed de Franse filmmaker Agnès Varda. Wellicht zal haar naam niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar ze wordt gezien als één van de belangrijkste vrouwelijke filmregisseurs aller tijden. Haar veelgeprezen documentaire Visages villages wordt door NPO 2 uitgezonden.

Oscarnominatie
Na de première op het filmfestival van Cannes, in mei 2017, werd Visages villages direct geroemd als één van de beste documentaires van het jaar. In de film gaat Varda samen met fotograaf kunstenaar JR op reis door Frankrijk. Tijdens hun reis hebben ze ontmoetingen met lokale gemeenschappen, waarvan ze enorme portretten maken. De documentaire werd begin 2018 genomineerd voor een Oscar.

Pionier
Agnès Varda wordt beschouwd als één van de belangrijkste vrouwelijke filmregisseurs aller tijden. Ze was onderdeel van de Franse nouvelle vague, de stroming die eind jaren 50 de filmwereld opschudde dankzij regisseurs als (onder anderen) Jean-Luc Godard en François Truffaut. Varda was één van de weinige vrouwen die in die tijd films maakten.

Lange carrière
Varda begon in 1955, op 26-jarige leeftijd, aan een lange filmcarrière. Haar films waren niet bepaald gericht op het grote publiek en veelal te bewonderen in filmhuizen en arthouse-bioscopen. Tot haar bekendste werken behoren Cléo de 5 à 7 (Cleo from 5 to 7, 1962), Le Bonheur (1965), Sans toit ni loi (Vagabond, 1985) en Les Glaneurs et la glaneuse (The Gleaners and I, 2000). In 2018 ontving Varda ook een ere-Oscar voor haar hele oeuvre.

De documentaire Visages villages is op vrijdag 21 juni om 22.55 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna de documentaire Visages villages terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Oscargenomineerde documentaire Visages villages (Faces Places) op tv of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV