Schitterende dramafilm La Vie d'Adèle op Canvas

Schitterende dramafilm La Vie d'Adèle op Canvas
Gewaagde Franse film is unieke kijkervaring

Kijktip :

In 2013 deed de Franse film La Vie d'Adèle (Engelse titel: Blue Is the Warmest Color) veel stof opwaaien. De epische film van drie uur vertelt het verhaal van een intense lesbische liefde, en schuwde daarbij de expliciete seksscènes niet. Het zorgt voor een unieke kijkervaring.

Het verhaal
Centraal in het verhaal staat de vijftienjarige Adèle uit de titel (gespeeld door Adèle Exarchopoulos). Ze is een introvert meisje dat droomt van de liefde van haar leven. Die lijkt ze te vinden in de knappe Thomas. Tijdens een wandeling over straat wordt ze echter aangetrokken tot een jonge vrouw met kort, blauw haar (Léa Seydoux). Adèle worstelt met haar seksuele identiteit, en besluit naar een bar speciaal voor lesbiennes te gaan. Daar ziet ze de vrouw met het korte blauwe haar weer. Dit is het begin van een intense relatie.

Controverse
De film riep controverse op vanwege meerdere aspecten. Wat betreft de film zelf waren de expliciete seksscènes voer voor kritiek en werd regisseur Abdellatif Kechiche bekritiseerd vanwege zijn schijnbaar seksistische invalshoek. De regisseur kreeg ook kritiek van de actrices, die vonden dat hij hen slecht had behandeld op de set. Desalniettemin heeft het een prachtige film opgeleverd, die maar liefst drie uur de tijd neemt om de romance te vertellen.

Prijzen
La Vie d'Adèle kreeg talloze prijzen toegekend. De belangrijkste was de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, die naast de regisseur ook werd uitgereikt aan de twee hoofdrolspeelsters - nog nooit vertoond. Daarnaast kreeg de film onder meer nominaties voor de Golden Globe Award en BAFTA Award voor Beste Niet-Engelstalige Film. Bij de Oscars werd hij vreemd genoeg overgeslagen. Toch te controversieel, wellicht?

La Vie d'Adèle is op vrijdag 12 juli om 21.25 uur te zien op Canvas.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Schitterende dramafilm La Vie d'Adèle op Canvas of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:
Tags: vrouw, film, regisseur, filmfestival, cannes, gouden palm, liefde, golden globe, golden, oscars, nominaties, bafta, lesbiënnes, blauw, identiteit, relatie, vreemd, palm, kritiek, wandeling, prijzen, nes, meisje, straat, canvas, award, controversieel, slecht, introvert


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV