Special van Andere Tijden over verkeer in Nederland

Special van Andere Tijden over verkeer in Nederland
Ruim 100 jaar auto's in ons land

Kijktip :

Als je er over nadenkt, is het een vrijwel ondenkbaar gegeven. Tegenwoordig rijden er zo'n negen miljoen auto's rond op de Nederlandse wegen, terwijl dat er in het jaar 1900 nog maar tweehonderd waren. Andere Tijden maakte een special over het veranderende verkeer in ons land.

Te weinig ruimte
De razendsnelle opmars van de auto, aan het begin van de twintigste eeuw, zorgde voor problemen in dorpen en steden. Er was simpelweg te weinig ruimte voor het nieuwe vervoersmiddel, dat op de weg moest wedijveren met voetgangers, fietsers en trams. De auto werd zelfs omschreven als "een nieuw monster op de weg" en "een gevaar voor de mensheid".

Oplossingen
Er werd gewerkt aan allerlei werkbare oplossingen, die vandaag de dag nog steeds het verkeer domineren: stoplichten, zebrapaden, parkeermeters en verkeersagenten, om er maar een paar te noemen. Toch vielen er duizenden doden in het verkeer. Begin jaren zeventig waren dat er zelfs zo'n 3000 per jaar. De auto was echter niet te stuiten: het landschap is onherroepelijk verandert.

De Andere Tijden special over verkeer in Nederland is op maandag 15 juli om 21.10 uur te zien op NPO 2. Je kunt elke aflevering van Andere Tijden terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Special van Andere Tijden over verkeer in Nederland of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV