Keuzestress: filmtoppers The Right Stuff en Heat op tv

Keuzestress: filmtoppers The Right Stuff en Heat op tv
Ruimtereis of bankoverval?

Kijktip :

Filmliefhebbers staan op de avond van woensdag 17 juli voor een lastig dilemma. Kies je voor het ruimte-epos The Right Stuff of zie je liever Robert De Niro en Al Pacino in actie in Heat? Welke keuze je ook maakt, je kunt je in beide gevallen opmaken voor drie uur kijkplezier.

The Right Stuff (1983)

Canvas zendt, waarschijnlijk met het oog op het 50-jarig jubileum van de eerste maanlanding, het ruimtevaart-epos The Right Stuff uit. De film vertelt de lange voorgeschiedenis van de eerste maanlanding en portretteert de pioniers die uiteindelijk de eer aan Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins moesten laten. Het begon namelijk allemaal met een paar piloten van de Amerikaanse luchtmacht, aan het eind van de jaren veertig. Zij groeiden in de jaren vijftig en zestig uit tot nationale helden.

Meesterwerk
The Right Stuff wordt nog altijd gezien als één van de beste films over de geschiedenis van de ruimtevaart. De acteurs spelen op de toppen van hun kunnen, en vooral Dennis Quaid, Ed Harris en Sam Shepard spetteren van het scherm. Ook de vrouwelijke bijrollen, van onder anderen Barbara Hershey en Veronica Cartwright, zijn geweldig. The Right Stuff is hét meesterwerk van regisseur Philip Kaufman (Invasion of the Body Snatchers, Quills), won vier Oscars en werd verder genomineerd voor onder meer de Oscar voor Beste Film.

The Right Stuff wordt beoordeeld met een 7,9 op IMDb en is op woensdag 17 juli om 21.05 uur te zien op Canvas.


Robert De Niro in Heat

Heat (1995)

Op Veronica is ondertussen het eveneens bijna drie uur durende misdaadmeesterwerk Heat te zien. Robert De Niro speelt Neil McCauley, een briljante bankovervaller die de meest lucratieve score uit zijn loopbaan wil plegen. Hij wordt op de hielen gezeten door luitenant Vincent Hanna (Al Pacino), die McCauley op bijna obsessieve wijze wil 'vangen'. Het draait uit op een zenuwslopend kat-en-muisspel, maar Heat neemt ook uitgebreid de tijd om de psyche van de personages te doorgronden en onderscheidt zich daarmee van de meeste andere misdaadfilms.

Meesterwerk (2)
Ja, we mogen Heat ook gerust het meesterwerk van regisseur Michael Mann (The Insider, Collateral) noemen. Het is bovendien uitgegroeid tot een legendarische film, want het is de eerste keer dat filmiconen De Niro en Pacino een scène delen. Deze beroemde koffie-scène bevat een inmiddels iconische dialoog tussen de twee meesteracteurs. Maar de film heeft meer te bieden: degenen die Heat al eens hebben gezien zullen beamen dat de film waarschijnlijk de allerbeste shoot-out aller tijden bevat.

Heat wordt beoordeeld met een 8,2 op IMDb en is op woensdag 17 juli om 22.00 uur te zien op Veronica.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Keuzestress: filmtoppers The Right Stuff en Heat op tv of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV