Martin Scorsese-avond met The Age of Innocence en The Departed

Martin Scorsese-avond met The Age of Innocence en The Departed
Twee films van topregisseur te zien

Kijktip :

Martin Scorsese wordt algemeen beschouwd als één van de beste regisseurs die op dit moment op de aarde rondlopen. Later dit jaar komt zijn nieuwe film The Irishman uit, maar tot die tijd kunnen we nog genieten van zijn oude werk. Op woensdag 23 juli zijn dat twee van zijn klassiekers: The Age of Innocence en The Departed. Een wereld van verschil.

The Age of Innocence (1993)

In 1993 verbaasde Scorsese de filmwereld met de verfilming van The Age of Innocence. In plaats van het grimmige New York van de twintigste eeuw (Scorseses terrein) speelt deze film zich af rond 1870. Centraal staat de gerespecteerde advocaat Newland Archer (gespeeld door Daniel Day-Lewis), die gaat trouwen met de jonge May Welland (Winona Ryder). Dan ontmoet hij echter de beruchte gravin Ellen Olenska (Michelle Pfeiffer), die door haar mislukte huwelijk en controversiële standpunten de tongen los maakt. Voor wie kiest Archer?

Verrassing
Zoals gezegd kwam deze adaptatie van de gelijknamige roman van Edith Wharton voor veel filmliefhebbers als een verrassing. Scorsese, die kenden we toch vooral van rauwe drama's als Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas, en niet van imposante kostuumdrama's. Toch bleek de regisseur ook hierin een meester: hij zet de machtsspelletjes en romantische perikelen op waanzinnige wijze neer, geholpen door het fantastische acteerwerk van Day-Lewis, Pfeiffer, Ryder en de rest van de indrukwekkende cast.

The Age of Innocence wordt beoordeeld met een 7,2 op IMDb en is op woensdag 24 juli om 21.05 uur te zien op Canvas.


Leonardo DiCaprio en Jack Nicholson in The Departed

The Departed (2006)

Tegenover The Age of Innocence staat The Departed, een vertrouwde Scorsese-film. Politieagent Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) infiltreert in de maffiabende van Frank Costello (Jack Nicholson). Tegelijkertijd heeft Costello zijn protegé Colin Sullivan (Matt Damon) ondergebracht als mol bij de politie. Langzaam maar zeker krijgen de twee mollen elkaar door, waarna zich een fascinerend en ondraaglijk spannend kat-en-muisspel ontspint. De politie zet alles op alles om maffiabaas Costello te pakken te krijgen, terwijl de maffia zoveel mogelijk info van de autoriteiten wil.

Eindelijk een Oscar
The Departed werd gebaseerd op de Hongkongse misdaadfilm Infernal Affairs, maar de setting werd verplaatst naar Boston. Opnieuw kon Scorsese in deze bij vlagen schokkende film rekenen op een waanzinnige cast: naast DiCaprio, Damon en veteraan Nicholson zijn onder anderen Mark Wahlberg, Martin Sheen, Vera Farmiga en Alec Baldwin te zien in deze film. Bovendien kreeg Scorsese eindelijk een Oscar voor Beste Regie: na vijf eerdere nominaties ontving hij de prijs uit handen van zijn vrienden Francis Ford Coppola, Steven Spielberg en George Lucas.

The Departed wordt beoordeeld met een 8,5 op IMDb en is op woensdag 24 juli om 22.00 uur te zien op Veronica.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Martin Scorsese-avond met The Age of Innocence en The Departed of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV