Top 10 beste films van regisseur Christopher Nolan

Top 10 beste films van regisseur Christopher Nolan
Topregisseur wordt 49 jaar

Film :

Op dinsdag 30 juli 2019 viert de veelgeprezen Britse regisseur Christopher Nolan zijn 49ste verjaardag. Voor een filmmaker van die leeftijd heeft Nolan al een indrukwekkend oeuvre opgebouwd: elk van zijn tien films is een klassieker op zich. Gids.tv maakte een ranglijst van zijn beste films.

1. The Dark Knight (2008, IMDB ★ 9,0)
Ondanks al het geweld van de Marvel-films, met Avengers: Endgame als voorlopige climax, blijft The Dark Knight nog altijd de beste superheldenfilm aller tijden. Nolan gaf het verhaal van Batman een duister tintje mee, met tot in de puntjes verzorgde sets, haarscherp camerawerk en superieure special effects. En ook het acteerwerk is fenomenaal: Batmans vijand, de Joker, wordt op sublieme wijze gespeeld door Heath Ledger. Lees hier waar je The Dark Knight kunt kijken.

2. Inception (2010, IMDB ★ 8,8)
Nolan heeft gedurende zijn carrière ook een naam opgebouwd als maker van bijzonder complexe films. Eén van de beste voorbeelden is Inception, waarin meerdere verhaallijnen in elkaar overlopen. Het draait allemaal om een team dat gespecialiseerd is in het inbreken in iemands dromen, om op die manier achter de geheimen van grote bedrijven te komen. Prachtige special effects en perfect acteerwerk opnieuw gegarandeerd. Lees hier waar je Inception kunt streamen.

3. Interstellar (2014, IMDB ★ 8,6)
Wederom een ingenieuze film van Nolan, die ook altijd zijn eigen scenario's schrijft. Dit keer reist hij naar de ruimte: een paar astronauten gaan door een wormgat om op die manier op zoek te gaan naar een oplossing om het bestaan van de geplaagde mensheid te redden. In deze ruimtefilm draait het niet alleen om sublieme special effects, maar ook om zeer emotionele scènes van een vader die zijn kinderen ziet opgroeien. Lees hier waar je Interstellar kunt kijken.

4. Memento (2000, IMDB ★ 8,5)
De grote doorbraak van Nolan, die voor Memento zijn eerste Oscarnominatie (voor Beste Scenario) kreeg. Dat scenario zit dan ook uitgekiend in elkaar: een man met geheugenverlies (Guy Pearce) gaat op zoek naar de moordenaar van zijn vrouw, waarbij zijn lichaam als aantekeningenboekje fungeert. De film vertelt het verhaal achterwaarts, maar bij elke sprong terug in de tijd wordt het verhaal weer vooruit verteld. Lees hier waar je Memento kunt streamen.

5. The Prestige (2006, IMDB ★ 8,5)
Voor deze film gaan we een eindje terug in de tijd, naar de late negentiende eeuw. In die periode is er een felle concurrentiestrijd gaande tussen twee goochelaars: Robert Angier (Hugh Jackman) en Alfred Borden (Christian Bale). Het begint allemaal met de dood van een prachtige vrouw na een fatale truc, waarna de twee voormalige vrienden bittere vijanden worden. Allebei proberen ze de meest ongelofelijke truc aller tijden te verzinnen. Lees hier waar je The Prestige kunt kijken.

6. The Dark Knight Rises (2012, IMDB ★ 8,4)
The Dark Knight Rises vormde het slotstuk van de veelgeprezen Batman-trilogie van Nolan. Hij is misschien niet zo goed als voorganger The Dark Knight, maar nog steeds een meesterwerk. Acht jaar na de terreur van de Joker gaat Gotham City opnieuw gebukt onder de verschrikkelijke daden van een nieuwe terrorist: Bane (Tom Hardy). Batman krijgt in zijn strijd tegen Bane hulp van de sexy Catwoman (Anne Hathaway). Lees hier waar je The Dark Knight Rises kunt streamen.

7. Batman Begins (2005, IMDB ★ 8,2)
Niet alleen de climax, ook het begin van de Batman-trilogie is een fantastische film. We krijgen hierin namelijk inzicht in het verleden en de beweegredenen van Bruce Wayne: hij raakt op jonge leeftijd zijn ouders kwijt, waarna hij in training gaat bij Ra's al Ghul (Liam Neeson). Eenmaal teruggekeerd in Gotham City is hij vastbesloten om het kwaad dat de stad teistert te bestrijden. Zelden had een superheldenfilm zo veel diepgang. Lees hier waar je Batman Begins kunt kijken.

8. Dunkirk (2017, IMDB ★ 7,9)
Voor het strakke oorlogsdrama Dunkirk kreeg Nolan eindelijk zijn eerste Oscarnominatie voor Beste Regie. Het is dan ook echt een regisseurshoogstandje, met drie verschillende verhaallijnen die allemaal op een andere locatie en met een ander tempo worden verteld. Het draait allemaal om de grootschalige reddingsactie van duizenden Britse soldaten uit Duinkerken, die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog als ratten in de val zaten. Lees hier waar je Dunkirk kunt streamen.

9. Following (1998, IMDB ★ 7,6)
We arriveren bij de twee minst bekende films uit het oeuvre van Nolan. Dat wil echter niet zeggen dat ze veel minder goed zijn. Following was zijn eerste speelfilm, gefilmd met een minimaal budget. De film volgt een jonge schrijver met een writer's block, die besluit mensen in Londen te volgen op zoek naar inspiratie. Eén man heeft hem door, en hij blijkt een inbreker te zijn. De jonge schrijver wordt door de dief op sleeptouw genomen, met verstrekkende gevolgen. Lees hier waar je Following kunt kijken.

10. Insomnia (2002, IMDB ★ 7,2)
Na zijn doorbraak Memento kreeg Nolan de beschikking over drie Oscarwinnaars: Al Pacino, Robin Williams en Hilary Swank. In een stadje in Alaska is een jong meisje op gruwelijke wijze vermoord. Twee detectives uit Los Angeles worden er heen gestuurd om de zaak te onderzoeken, maar het feit dat de zon niet ondergaat maakt het vooral voor één van hen bijzonder lastig. Met deze acteurs zit het acteerwerk wel snor. Lees hier waar je Insomnia kunt streamen.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV