Schitterende oorlogsfilms Inglourious Basterds en Das Boot op tv

Schitterende oorlogsfilms Inglourious Basterds en Das Boot op tv
Zeer verschillende producties over Tweede Wereldoorlog

Kijktip :

Op vrijdag 2 augustus kun je kiezen tussen twee films die de Tweede Wereldoorlog op zeer verschillende manieren behandelen. Op Veronica kun je genieten van het bij vlagen hilarische Inglourious Basterds, terwijl de Vlaamse zender Canvas het beklemmende Das Boot uitzendt.

Inglourious Basterds (2009)

We maken in de openingsscène van Inglourious Basterds kennis met de ijskoude Duitse kolonel Hans Landa (gespeeld door Christoph Waltz), die zonder mededogen afrekent met Joodse families en onderduikers. Hij kan echter niet voorkomen dat de jonge vrouw Shosanna (Mélanie Laurent) ontsnapt. Ondertussen jaagt de Amerikaanse luitenant Aldo Raine (Brad Pitt) met een speciale eenheid op nazi's en scalpeert ze na gevangenschap. Uiteindelijk komen de drie verhaallijnen op spectaculaire wijze bij elkaar.

Nieuwe geschiedenis
Regisseur Quentin Tarantino schept er genoegen in een loopje te nemen met de geschiedenis (zie ook Django Unchained), wat voor het eerst echt naar voren kwam in zijn regelmatig bijzonder komische oorlogsfilm Inglourious Basterds. Een internationale cast tilt het zoals altijd prachtige scenario van Tarantino naar grote hoogten, en vooral Christoph Waltz steelt de show als Hans Landa. Hij won terecht een Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol. In andere bijrollen schitteren, naast Pitt en Laurent, onder anderen Michael Fassbender en Diane Kruger.

De film Inglourious Basterds wordt beoordeeld met een 8,3 op IMDb en is op vrijdag 2 augustus om 20.30 uur te zien op Veronica.


Das Boot (1981)

Het leven in een Duitse onderzeeboot tijdens de Tweede Wereldoorlog is zenuwslopend. Dat is te zien in Das Boot, waarin de dagelijkse routine in een U96-boot te zien is. Voordat de mannen aan boord gaan vieren ze flink feest, maar dan moet het echt gebeuren: ze varen uit naar de Atlantische Oceaan, waar het leven met één druk op de knop van de vijand afgelopen kan zijn. Het leven aan boord is in eerste instantie echter ondraaglijk saai: lange tijd is er geen vijandelijk schip in zicht. Op een gegeven moment slaat de verveling echter om in doodsangst.

Internationaal succes
Aan het begin van de jaren tachtig sloeg de Duitse oorlogsfilm Das Boot in als een bom. Het groeide uit tot een internationaal succes en kreeg maar liefst zes Oscarnominaties, een unicum voor een Duitse productie. Regisseur Wolfgang Petersen weet, met behulp van cameraman Jost Vacano, het claustrofobische leven aan boord van een U96-onderzeeër fenomenaal over te brengen. Daarbij kan hij ook terugvallen op een fantastische cast: vooral Jürgen Prochnow en Herbert Grönemeyer (vooral bekend als zanger) zijn geweldig.

De film Das Boot wordt beoordeeld met een 8,4 op IMDb en is op vrijdag 2 augustus om 21.10 uur te zien op Canvas.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Schitterende oorlogsfilms Inglourious Basterds en Das Boot op tv of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV