Jort Kelder in nieuw programma op zoek naar het pronkstuk van Nederland

Jort Kelder in nieuw programma op zoek naar het pronkstuk van Nederland
Zoektocht naar ideale visitekaartje

Nieuws

Jort Kelder gaat voor het NPO-programma Het pronkstuk van Nederland op zoek naar de belangrijkste Nederlandse pareltjes op het gebied van erfgoed, ontwerp en kunst. Deze nationale verkiezing moet duidelijk maken wat ons definieert, wat het meest zegt over onze historie en wat ons het meest verbindt.

Het draait in deze verkiezing om de Nederlandse geschiedenis en identiteit met de vraag: 'waar is de Nederlander zelf het meest trots op?' Op 15 december presenteert Jort Kelder de tien kanshebbers per categorie. Deze lijst is samengesteld op basis van inbreng van experts en een publieksonderzoek van onderzoeksbureau NBTC-NIPO.

Vervolgens kan heel Nederland stemmen op de pareltjes uit de Nederlandse collectie. Op NPO 2 worden tussen 18 december 2017 en 19 januari 2018 iedere avond korte programma’s uitgezonden waarin steeds andere genomineerden centraal staan. In de finaleweek in januari maakt Jort Kelder de top drie per categorie bekend en kiest het Nederlands publiek van maandag tot en met vrijdag live een winnaar per categorie en uiteindelijk een overall winnaar; het pronkstuk van Nederland.

Met de input van experts - hoogleraar Catelijne van Middelkoop (ontwerp), emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij (cultureel erfgoed) en kunsthistoricus Paul Rem (kunst) - worden historisch belang, kwaliteit en populariteit inzichtelijk gemaakt en gewogen. In de finaleweek komen daar bekende Nederlanders bij die zich hard maken voor hun genomineerde stuk.

De aftrap voor de verkiezingen van Het pronkstuk van Nederland is op vrijdag 15 december om 21:10 uur te zien op NPO 2.

Tags: kunst, nederland, ontwerp, bekende nederlanders, geschiedenis, cultureel erfgoed, cultuur, verkiezing, hoogleraar, collectie, erfgoed, paul rem, identiteit, expert, belang, populariteit, herman pleij, jort kelder, publieksonderzoek

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »