Bizar experiment in De kennis van nu: genetisch gemodificeerde muggen

Bizar experiment in De kennis van nu: genetisch gemodificeerde muggen
Diederik Jekel doet onderzoek in Burkina Faso

Kijktip :

De techniek gaat tegenwoordig steeds een stapje verder. Op het gebied van genetische modificatie wordt er in Burkina Faso een bizar experiment ondernomen: gemodificeerde muggen zijn het wapen tegen malaria. Diederik Jekel gaat op onderzoek uit.

Levensbedreigend
Malaria is al jarenlang één van de belangrijkste doodsoorzaken op het continent Afrika. Elk jaar kost het honderdduizenden mensenlevens, met veel jonge slachtoffers. De muggen die het virus overdragen worden steeds resistenter tegen bestrijdingsmiddelen, dus moeten wetenschappers op zoek naar andere oplossingen. Daarom passen ze de muggen genetisch zo aan, dat ze alleen nog mannelijke nakomelingen krijgen.

Burkina Faso
Het belangrijkste voordeel van mannelijke nakomelingen is dat alleen de vrouwtjes steken, en zo het virus overdragen op mensen. Bovendien is het natuurlijk zo dat, als er alleen nog mannelijke nakomelingen zijn, de malariamug zich niet meer voort kan planten en volledig uitsterft. Diederik Jekel gaat naar Burkina Faso, waar hij ziet hoe de bevolking van de plaats Bana kennismaakt met het experiment.

De uitzending De kennis van nu over de malariamug is op woensdag 11 september om 21.15 uur te zien op NPO 2. Je kunt elke aflevering van De kennis van nu terugkijken bij Gids.tv.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Bizar experiment in De kennis van nu: genetisch gemodificeerde muggen of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV