Vierde aflevering Een bezeten wereld: vreemdelingen overspoelen Nederland

Vierde aflevering Een bezeten wereld: vreemdelingen overspoelen Nederland
Stemming in ons land wordt steeds grimmiger

Kijktip :

Net als nu was er ook in de jaren dertig sprake van grote migratie richting Nederland. Het was echter geen nieuw fenomeen: al aan het begin van de twintigste eeuw kwamen er veel immigranten naar ons land. In de jaren dertig werd de stemming echter steeds grimmiger.

'Nuttig'
De vele immigranten aan het begin van de twintigste eeuw werden door de Nederlandse bevolking als 'nuttig' gezien. Belgische vluchtelingen en Duitse dienstbodes kregen een warm welkom, terwijl de Chinezen aan het werk worden gezet in de vele havens die Nederland kent. Surinaamse immigranten worden zelfs als 'exotische attractie' ingezet in de amusementsindustrie.

Joden
Begin jaren dertig breekt de crisis uit, en ook in Nederland heeft dat zijn weerslag op de maatschappij. Nederlanders worden chagrijnig en boos en zorgen op die manier voor een grimmige sfeer in het land. In Duitsland krijgt de NSDAP van Adolf Hitler steeds meer macht, waardoor talloze Joden naar ons land vluchten. De regering is echter onverbiddelijk: de Nederlandse grens gaat dicht.

De geschiedenisserie Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen is elke vrijdag om 21.10 uur te zien op NPO 2. Je kunt elke aflevering van Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Vierde aflevering Een bezeten wereld: vreemdelingen overspoelen Nederland of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV