Herdenking Operatie Market Garden zaterdag live te zien op NPO 1

Herdenking Operatie Market Garden zaterdag live te zien op NPO 1
Grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied

Kijktip :

Het was deze week 75 jaar geleden dat de grootschalige militaire operatie Market Garden begon in Nederland, op 17 september 1944. Op zaterdag 21 september wordt deze strijd groots herdacht vanaf de Ginkelse Heide bij Ede, waar parachutisten destijds gedropt werden.

Brug te ver
De operatie was riskant vanwege de combinatie van luchtlandingen (operatie Market) en een grootschalig grondoffensief vanuit België (operatie Garden). De vaart was er echter al snel uit, en bij Arnhem werd de operatie een halt toegeroepen door de Duitsers. Een deel van Zuid-Nederland was al bevrijd, maar de beroemde Slag bij Arnhem bleek letterlijk een brug te ver voor de geallieerden (later verfilmd in A Bridge Too Far, 1977). Noordelijk Nederland wachtte de hongerwinter.

Live verslag
De herdenking wordt live verslagen vanaf de Ginkelse Heide. Onder de aanwezigen bij de Airborne-herdenking zijn veteranen, prinses Beatrix en de Britse prins Charles. Presentator Rob Trip gaat in gesprek met historicus Erwin van Loo van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Wat was de impact en betekenis van de luchtlandingen en de Slag bij Arnhem? Er is in de uitzending veel aandacht voor de paradroppings, die ter ere van de herdenking worden uitgevoerd.

Het live verslag van de herdenking van Operatie Market Garden is op zaterdag 21 september vanaf 10.45 uur live te zien op NPO 1. Je kunt daarna de herdenking van Operatie Market Garden terugkijken bij Gids.tv.

Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Herdenking Operatie Market Garden zaterdag live te zien op NPO 1 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV