Zaterdag in Vranckx: in Congo wordt oorlog gevoerd over het regenwoud

Zaterdag in Vranckx: in Congo wordt oorlog gevoerd over het regenwoud
Reportage heet toepasselijk De slag om het bos

Kijktip :

In het Vlaamse reportageprogramma is zaterdag 21 september een verslag te zien van 'de slag om het bos' die in het Afrikaanse Congo wordt gevoerd. De inheemse bevolking voert daar een strijd tegen de zwaar bewapende parkwachters.

Geweld
Verslaggever Ade Adepitan reist af naar het binnenste van het Afrikaanse bos, waar de Baka-stam al jaren leeft van het regenwoud. Ze worden echter bedreigd: de omgeving waar ze wonen en jagen wordt omgevormd tot nationale parken. En de zwaar bewapende parkwachters kennen geen genade. Bij het minste of geringste schakelen ze over op zwaar geweld, en daarom worden ze aangeklaagd voor mishandeling.

Uitstervende dieren
Daar komt nog bij dat de Baka-stam de schuld krijgt van de jacht op beschermde diersoorten, terwijl ze alleen jagen op niet-beschermde dieren. Er zijn namelijk nogal wat diersoorten in het woud die met uitsterven worden bedreigd: het aantal gorilla's en olifanten is de laatste jaren met zestig procent gedaald. Dat komt vooral door criminele bendes, die de dieren exporteren naar China.

De reportage "De slag om het bos" van Vranckx is op zaterdag 21 september om 20.10 uur te zien op Canvas.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Zaterdag in Vranckx: in Congo wordt oorlog gevoerd over het regenwoud of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV