Zondag in Tegenlicht: hoe gaan we om met de stijgende zeespiegel?

Zondag in Tegenlicht: hoe gaan we om met de stijgende zeespiegel?
Nieuwe oplossingen zijn nodig om onszelf te beschermen

Kijktip :

De klimaatverandering veroorzaakt talloze problemen, maar voor Nederland is er één kwestie die in de toekomst zeer penibel kan worden: de stijging van de zeespiegel. De vraag is hoe we daar mee om moeten gaan, want dijken en het Deltaplan zullen niet toereikend zijn.

Extreme maatregelen
De stijging van de zeespiegel vraagt om extreme maatregelen, die de Nederlandse ingenieurs op de tekentafels proberen gestalte te geven. Vooral de westelijke provincies leven namelijk in grote onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging. De kennis en ervaring voor de oplossingen is er, maar de vraag is of het ook betaalbaar blijft. Moeten we misschien een deel van ons land teruggeven aan de zee?

Strijd tegen water
Op sommige plekken in Nederland wordt er al een strijd gevoerd tegen het water, zoals in het Zuid-Hollandse Krimpenerwaard. Hier, midden in de polders, is de bodemdaling het sterkst en wordt de situatie steeds nijpender. Dat wordt door de één beschouwd als een kans, bijvoorbeeld om cranberries te verbouwen in het waterige land, maar de ander wil gewoon Goudse boerenkaas blijven maken.

Tegenlicht is elke zondag om 21.05 uur te zien op NPO 2. Je kunt elke aflevering van Tegenlicht terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Zondag in Tegenlicht: hoe gaan we om met de stijgende zeespiegel? of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV