Maandag op tv: documentaire over Rembrandt-portret Marten en Oopjen

Maandag op tv: documentaire over Rembrandt-portret Marten en Oopjen
Gevecht voor aankoop schilderijen

Kijktip :

Vier jaar geleden werden de portretten van Marten en Oopjen gepresenteerd in Parijs. Overal lachende gezichten, want zowel het Parijse Louvre als het Amsterdamse Rijksmuseum werden eigenaar van de schilderijen. Achter de schermen was het echter een stuk grimmiger.

Strijd
Er werd namelijk een flinke strijd uitgevochten om de aankoop van de werken van de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. Het Rijksmuseum was erop gebrand om de portretten alleen voor zichzelf te kopen, en niet slechts één van de twee, die vervolgens gedeeld wordt met een ander museum. In deze documentaire is te zien hoe hartstochtelijk en verbeten de directie achter de schilderijen aan zat.

160 miljoen
De werken worden door de steenrijke familie De Rothschild op de markt gebracht, waarna het Rijksmuseum direct in actie komt. De directie houdt een lobby om op die manier de aankoopprijs van 160 miljoen euro bij elkaar te sprokkelen, om op die manier het Nederlandse erfgoed weer naar Nederland te halen. De deal lijkt al snel beklonken te zijn, maar het blijkt het begin van een harde strijd tussen Nederland en Frankrijk.

De documentaire Marten & Oopjen: portret van een huwelijk is op maandag 23 september om 20.55 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna de documentaire Marten & Oopjen: portret van een huwelijk terugkijken bij Gids.tv.

Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Maandag op tv: documentaire over Rembrandt-portret Marten en Oopjen of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen