Wat je moet weten over tv kijken tijdens eten en drinken

Wat je moet weten over tv kijken tijdens eten en drinken
Steeds meer Nederlanders eten voor de tv

Nieuws :

Wat je moet weten over tv kijken tijdens eten en drinken

De meeste Nederlanders vinden het heerlijk: op de bank voor de televisie ploffen met een bord eten, een wijntje met wat snacks of een lekkere kop koffie. Steeds meer Nederlanders kijken televisie wanneer ze hun eten verorberen. Een opvallend feit hierbij is dat naarmate de kinderen in een gezin ouder worden, des te vaker er vanaf de bank wordt gegeten. Hoe comfortabel en gemakkelijk het ook is om tv te kijken tijdens het eten en drinken moet je volgens experts de tijd nemen om te eten en dan het liefst aan tafel zitten om een maaltijd te nuttigen. Ditzelfde geldt voor eten achter je laptop of onderweg even een snelle hap eten. Wat je moet weten over televisie kijken tijdens het eten en drinken lees je in dit artikel.

Met een kop koffie voor de tv? Doen!

Met een kop warme chocolademelk of een lekker kop koffie nestelen voor de televisie? Doen. Veel Nederlanders bekijken het acht uur journaal met een vers gezet kopje koffie, het liefst een speciale koffie. Opvallend is dat steeds meer mensen in Nederland niet alleen op het werk over een gespecialiseerde koffieleverancier beschikken, maar dat ze ook thuis vaker genieten van kwalitatieve koffie die gezet is met een professioneel koffiezetapparaat. Denk hierbij aan lekkere cappuccino’s, een latte macchiato of een flat white. Hierbij een lekker koekje of misschien een taartje eten is ook geen probleem. Zolang het iets kleins is dat je eet of drinkt tijdens het kijken van televisie kan het weinig kwaad. Dat je echter tijd moet nemen om grotere maaltijden te verorberen of bijvoorbeeld (veel) hapjes te eten wanneer je televisie kijkt, is volgens professionals een must.

Rustig eten is gezonder

Diëtist Jessica de Wit vertelde vorig jaar aan het Algemeen Dagblad dat het belangrijk is om rustig te eten en tijd te nemen voor wat je eet. Dit kan volgens haar het beste wanneer je aan tafel zit en niet afgeleid bent door televisieprogramma’s. Omdat het vaak even duurt voordat je lichaam merkt en aangeeft dat het vol zit, is het heel belangrijk om rustig te eten. Op die manier voorkom je dat je veel te veel eet. Ze vertelt dat mensen die voor de televisie eten veel sneller overeten omdat ze zijn afgeleid door wat er op de tv gebeurt. Vaak kauw je een stuk sneller en minder goed waardoor veel te grote stukken eten door het spijsverteringskanaal moeten. Uit onderzoek blijkt dat fijngemalen eten veel beter verteert. Al het werk wat je kiezen namelijk doen hoeft je maag en buik niet uit te voeren. Kauw je niet goed en zorgvuldig genoeg dan kan dit zorgen voor vervelende klachten zoals buikkramp, obstipatie of een opgeblazen buik.

Veel prikkels van televisie zorgen voor slechte vertering

Er zijn echter nog meer redenen waarom je beter aan tafel je avondeten kunt nuttigen. Volgens diëtist Gesina Hammad-Waslander krijg je voor de televisie namelijk te veel prikkels binnen die kunnen zorgen voor een minder goede vertering van het eten. Zij vertelt aan het Algemeen Dagblad dat je lichaam bij het zien van spannende beelden via de televisie of zelfs via social media kan zorgen voor een stressreactie, de zogeheten fight or flight reactie. Tijdens deze reactie stroomt het bloed naar je ledematen om in actie te kunnen komen wanneer dat nodig is, terwijl het belangrijk is dat het bloed juist naar je spijsverteringskanaal gaat voor een optimale vertering. Mede daarom is het dus van groot belang om lekker aan tafel te eten in plaats van voor de televisie.

Cijfers: hoe eten Nederlanders?

Hoewel steeds meer mensen dus voor de televisie hun eten opeten zit het grootste deel van de Nederlanders gewoon nog aan tafel. 70% van de Nederlanders eet hun maaltijden op aan tafel. Hierbij volgt de bank wel op de tweede plek, waarbij het opvallend is dat 20% daarvan aangeeft dat ze wel liever aan tafel eten dan op de bank. Ons advies? Televisieprogramma’s zoals Wat Eten We? kun je dus beter vóór het eten kijken dan tijdens het eten om je eten op een zo goed mogelijke manier te laten verteren. Op die manier doe je direct inspiratie op voor je volgende maaltijd, win-winsituatie dus. Een lekkere kop cappuccino of een andere fancy koffie of thee kun je gerust nuttigen voor de televisie. Sterker nog: dat is, vooral in de herfst en de winter, alleen maar aan te raden. Pak een dekentje, een kop koffie en wat lekkers en geniet van de leukste films en series op tv.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Wat je moet weten over tv kijken tijdens eten en drinken of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV