Top 10 met beste films van Michael Douglas

Top 10 met beste films van Michael Douglas
Hollywoodlegende blaast 75 kaarsjes uit

Film :

Acteur Michael Douglas beleeft vandaag een bijzondere dag, want hij blaast alweer 75 kaarsjes uit. Speciaal voor die gelegenheid maakte Gids.tv een selectie van zijn tien beste filmrollen. Want dat hij kan acteren, heeft Douglas al lang en breed bewezen.

Zoon-van
In de jaren tachtig en negentig was Douglas op zijn hoogtepunt in Hollywood, maar de laatste jaren staat hij weer volop in de belangstelling dankzij de serie The Kominsky Method. Voor zijn grote doorbraak als acteur was Douglas vooral bekend als de zoon van Kirk Douglas, maar veel mensen vergeten dat Douglas junior in 1976 al een Oscar won als producer van One Flew Over the Cuckoo's Nest. Ook speelde hij in de populaire serie The Streets of San Francisco. Hieronder vind je de lijst met zijn beste rollen.

1. Wall Street (1987, IMDB ★ 7,4)


Naast zijn producenten-Oscar kreeg Douglas ook een Oscar voor acteerwerk, en wel voor zijn rol in deze film. Hij speelt op onnavolgbare wijze de gehaaide, op macht beluste en keiharde aandelenhandelaar Gordon Gekko op het Wall Street van de jaren tachtig. De film, geregisseerd door de vermaarde Oliver Stone, leunt volledig op het acteerwerk van de hoofdrolspeler, want bijrolspelers Charlie Sheen en Daryl Hannah komen minder uit de verf.

2. Falling Down (1993, IMDB ★ 7,6)


In de thriller Falling Down speelt Douglas opnieuw een indrukwekkende en zeer intense rol. Hij is William Foster, een man die tijdens de zoveelste file waarin hij verzeild raakt volledig door het lint gaat vanwege alle problemen in zijn leven. Hij trekt - lopend - op een geweldsodyssee door Los Angeles en hoopt uiteindelijk de verjaardag van zijn dochter te bereiken. Douglas is fenomenaal, evenals bijrolspelers Robert Duvall (als de agent die hem achtervolgt) en Barbara Hershey (als zijn ex-vrouw).

3. Wonder Boys (2000, IMDB ★ 7,3)


Waar Douglas in Falling Down al een gepijnigde man van middelbare leeftijd speelde, doet hij dat in Wonder Boys nog eens dunnetjes over. In deze prachtige film van regisseur Curtis Hanson (L.A. Confidential) speelt hij literatuurprofessor Grady Tripp, die zelf een hopeloos writer's block heeft. Allerlei problemen vragen om zijn aandacht: zijn editor vraagt al zeven jaar om een nieuw boek, zijn vrouw heeft hem verlaten en studenten kloppen ook bij hem aan met allerie problemen.

4. The Game (1997, IMDB ★ 7,8)


David Fincher is de koning van de stijlvolle thriller, en Michael Douglas mocht ook een keer aan de kwaliteiten van de topregisseur proeven. In The Game is hij de rijke investeerder Nicholas Van Orton. Ook hierin ligt het leven van het personage dat Douglas speelt weer overhoop, maar hij krijgt de kans om zijn leven wat spanning te geven: via zijn nogal vreemde broer Conrad (geweldig gespeeld door Sean Penn) wordt hij betrokken bij een mysterieus spel. Al snel vervaagt de grens tussen feit en fictie.

5. Traffic (2000, IMDB ★ 7,6)


In hetzelfde jaar als Wonder Boys kwam Oscarwinnaar Traffic uit. Hierin vertelt regisseur Steven Soderbergh meerdere aan drugs gerelateerde verhalen door elkaar. Douglas speelt de conservatieve rechter Robert Wakefield, een voorvechter in de zogeheten War on Drugs. Hij verafschuwt alles wat met drugs te maken heeft, maar al snel blijkt dat zijn dochter (Erika Christensen) een zware drugsverslaving heeft. Hoe valt dit te rijmen met zijn positie als president van de drugscontrole?

6. Behind the Candelabra (2013, IMDB ★ 7,0)


Voor de bij vlagen hilarische en dan weer dramatische film Behind the Candelabra werkte Douglas opnieuw samen met regisseur Soderbergh. De film gaat over de iconische Las Vegas-entertainer Liberace, prachtig vertolkt door Douglas. Hij won er zelfs een Golden Globe voor Beste Acteur in een Miniserie of TV-film voor - want ja, deze film kwam in de VS eerst uit op televisie. Ook Douglas' tegenspeler Matt Damon, als Liberaces vriendje Scott Thorson, speelt de pannen van het dak.

7. Fatal Attraction (1987, IMDb ★ 6,9)


Eén van de bekendste films waar Douglas in te zien was. Meestal gaat de aandacht uit naar het fenomenale acteerwerk van Glenn Close in de hoofdrol (veel mensen vragen zich nog steeds af waarom ze hier geen Oscar voor kreeg), maar ondertussen zet Douglas ook een ijzersterke rol neer. Zijn familie en hij worden geterroriseerd door de gestoorde Alex Forrest (Close), want na een vluchtige onenightstand wil ze meer van Douglas. De film bevat ook een iconische scène met een konijn.

8. Basic Instinct (1992, IMDB ★ 6,9)


Douglas werkte ook samen met 'onze eigen' Paul Verhoeven. Basic Instinct werd één van de grootste kassuccessen uit de carrière van de Nederlandse regisseur, en opnieuw ging er veel aandacht naar Douglas' vrouwelijke tegenspeler - in dit geval Sharon Stone. Politiedetective Douglas wordt door Stones personage (de schrijfster Catherine Tramell) in een web van bedrog, manipulatie en leugens getrokken. Ondertussen heeft hij een stormachtige seksuele relatie met Tramell.

9. The American President (1995, IMDB ★ 6,8)


Naast de thrillers waarin Douglas het slachtoffer was van manipulatieve vrouwen heeft hij ook in een paar heerlijke romcoms gespeeld. Eén van die voorbeelden is het door Rob Reiner geregisseerde The American President. Douglas speelt de president van de Verenigde Staten, die valt voor Sydney Ellen Wade (Annette Bening). Zij is door een lobbypartij ingehuurd om de president zover te krijgen een wet door te voeren die de CO2-uitstoot terugdringt. Al snel zijn de twee dolverliefd op elkaar.

10. The War of the Roses (1989, IMDB ★ 6,8)


Nog zo'n fijne romantische comedy, om mee af te sluiten. Douglas was meerdere keren samen met actrice Kathleen Turner te zien als een kibbelend duo (zie ook Romancing the Stone), maar nooit deden ze dat beter dan in The War of the Roses. Hierin zijn de twee met elkaar getrouwd, maar ze gooien alles in de strijd om de ander het huis uit te werken tijdens een vechtscheiding. Twee heerlijke hoofdrollen en prima regie van Danny DeVito zorgen voor een fijne film.

Wat is jouw favoriete rol van Michael Douglas? Laat het hieronder aan ons weten!Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV