Top 10 met beste films van Pixar

Top 10 met beste films van Pixar
Briljante animatiestudio al 25 jaar aan de top

Film :

Jarenlang had Disney het monopolie op prachtige animatiefilms, maar vanaf de jaren negentig kreeg het imperium concurrentie van DreamWorks en - vooral - Pixar. Sinds de release van Toy Story (1995) leverde de studio het ene na het andere juweeltje af. Gids.tv maakte een selectie van de tien beste Pixar-films (tot nu toe).

1. WALL-E (2008, IMDB ★ 8,4)


Het absolute hoogtepunt uit het Pixar-oeuvre is de film waarin het minst gepraat wordt. WALL-E gaat over een opruimrobot uit de 29ste eeuw, die is achtergebleven op een verlaten planeet. Zijn hele levenstaak bestaat uit het opruimen en comprimeren van achtergebleven afval. Plotseling verschijnt er echter een tweede robot op zijn planeet, EVE, die op zoek is naar plantenleven. De liefde ontluikt al snel. De film bevat, naast een prachtig verhaal, ook zeer actuele thema's als consumentisme en klimaatproblemen.

2. Toy Story (1995, IMDB ★ 8,3)


Eén van de allerbeste Pixar-films is nog altijd de eerste Toy Story, waarmee de studio zich in 1995 direct op de kaart zette. Het verhaal is inmiddels overbekend, maar doodeenvoudig: een jongen genaamd Andy heeft een grote verzameling speelgoed, waarvan cowboy Woody zijn favoriet is. Als Andy er niet is, komt het speelgoed tot leven en maakt het van alles mee. Op een dag arriveert de arrogante astronautenpop Buzz Lightyear, die uitgroeit tot nieuwe favoriet van Andy. Het zorgt voor hilarische en zeer menselijke taferelen.

3. Up (2009, IMDB ★ 8,2)


Naast de discussie over de beste Pixar-film kan er ook gediscussieerd worden over de mooiste Pixar-scène. Volgens velen is die aan het begin van Up te vinden, als het leven van de oude Carl Fredricksen in vogelvucht voorbij komt. De liefde van zijn leven komt te overlijden, waarna hij verandert in een nukkige oude man. Na de komst van padvinder Russell belandt hij in een waanzinnig avontuur: met een enorme hoeveelheid ballonnen aan zijn huis stijgt hij - samen met Russell - op en belandt hij in het exotische Paradise Falls.

4. Inside Out (2015, IMDB ★ 8,2)


De filmmakers van Pixar kunnen als geen ander thema's in hun films verweven die ook voor volwassenen zeer herkenbaar zijn. In Inside Out belanden we in het 'commandocentrum' van het hoofd van een 11-jarig meisje. Daar strijden vijf emoties om voorrang: Vreugde, Verdriet, Woede, Angst en Walging. Het hoofd van een jong meisje blijkt een enorm labyrint te zijn, waar de vijf emoties proberen alles in goede banen te leiden. Dat blijkt niet zo makkelijk als het meisje, Riley, verhuist naar een nieuwe stad.

5. Coco (2017, IMDB ★ 8,4)


Eén van de kleurrijkste films van Pixar kwam uit in 2017. Coco speelt zich af in Mexico, waar de jonge Miguel ervan droomt een succesvol muzikant te worden. Zijn familie is daar echter fel op tegen: ze hebben zelfs een grote aversie tegen muziek. Miguel ontdekt dat zijn over-over-grootvader een legendarische muzikant is geweest, en daalt af naar het Land van de Doden om hem te zoeken. Het betekent opnieuw het startschot van een heerlijk Pixar-avontuur, vol met prachtige muziek, spanning en schitterende animaties.

6. Toy Story 3 (2010, IMDB ★ 8,3)


Na de eerste twee Toy Story-films (1995 en 1999) waren filmliefhebbers er elf jaar later een beetje huiverig voor: er zou een derde film in de reeks uitkomen. Het bleek echter een schot in de roos: Andy maakt zich klaar voor de universiteit, waardoor het speelgoed in dozen wordt gepakt. De doos komt echter (per ongeluk) terecht op een hele andere locatie: de kindercrèche. Daar krijgen Woody, Buzz en de anderen te maken met agressieve kinderen en de doodenge knuffelbeer Lotso. Opnieuw een pareltje, en een verdiende Oscarwinnaar.

7. Finding Nemo (2003, IMDB ★ 8,1)


Eén van de grote klassiekers uit het oeuvre van Pixar. Wie kent het verhaal over de clownsvis Nemo niet? Het kleine visje wordt gevangen in het Great Barrier-koraalrif in Australië, waarna hij in een aquarium bij de tandarts belandt. Zijn vader Marlin probeert hem wanhopig terug te vinden, met behulp van de aan geheugenverlies lijdende vis Dory. De zoektocht naar Nemo brengt ze op plekken in de zee waar ze nog nooit zijn geweest. Vooral het briljante stemwerk van Ellen DeGeneres als Dory is het benoemen waard.

8. Ratatouille (2007, IMDB ★ 8,0)


Voor de film Ratatouille reizen we af naar het culinaire Parijs. De stad staat bol van de toonaangevende restaurants, en de onhandige koksjongen Alfredo Linguini wil maar wat graag aan de slag in een van die beroemde keukens. Er is echter één probleem: hij kan voor geen meter koken. Gelukkig sluit hij vriendschap met het ratje Remy, die een waar talent voor koken heeft. Hij sleept Alfredo er doorheen, in de hoop de vermaarde recensent Anton Ego te overtuigen van de kwaliteiten van het restaurant.

9. The Incredibles (2004, IMDB ★ 8,0)


Nog vóór de Batman-trilogie van Christopher Nolan (die begon in 2005) en het startschot voor het Marvel Cinematic Universe met Iron Man (2008) was er The Incredibles, wellicht de beste geanimeerde superheldenfilm. We maken kennis met de familie Incredible: vader Bob, moeder Helen, dochter Violet, zoon Dash en baby Jack-Jack. Ze hebben allemaal unieke superkrachten, maar als undercover-agenten proberen de familieleden een normaal gezinsleven te leiden. Ze moeten echter in actie komen om de wereld te redden.

10. Monsters, Inc. (2001, IMDB ★ 8,0)


Voor de afsluiter van onze top tien gaan we terug naar het jaar 2001, toen Pixar met de briljante film Monsters, Inc. kwam. In de stad Monstropolis zien we hoe de 'monsters' Mike en Sulley werken voor de fabriek Monsters, Inc., die zich specialiseert in het bang maken van kinderen in hun slaapkamer. Het doel is om de kinderen te laten gillen, zodat de stroomvoorziening in de stad op orde is. De kinderen zijn echter giftig, en de hel breekt los als een kind te oversteek maakt naar Monstropolis. Een hartverwarmende film.

Wat is jouw favoriete Pixar-film? Laat het hieronder aan ons weten.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste films van Pixar of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV