Aanpak kindermisbruik door pausen in Behind the Altar

Aanpak kindermisbruik door pausen in Behind the Altar
EO-documentaire onderzoekt de katholieke kerk

De EO brengt eind oktober een Britse documentaire uit waarin wordt onderzocht wat de laatste drie pausen aan de kwestie van het kindermisbruik hebben gedaan. Het afgelopen decennium heeft een groeiend aantal gevallen in steeds meer landen laten zien. Met Paus Franciscus aan het roer leek er een nieuwe wind te waaien vanuit Rome, maar de kindermisbruik-crisis in de Katholieke Kerk is nog niet voorbij.

Omroep EO meldt dat uit recent onderzoek blijkt dat 3 van de 4 daders nog steeds actief zijn binnen de kerk en dat onderzoek naar nieuwe gevallen nog altijd buiten de openbaarheid wordt gehouden, terwijl bisschoppen nog steeds niet verplicht zijn om daders aan te geven bij de politie. Priesters die op de vlucht zijn voor de politie blijken zelfs onder te duiken in kloosters en andere kerkelijke instellingen in ontwikkelingslanden waar ze gewoon met kinderen mogen werken.

In de documentaire Behind the Altar onderzoekt de Britse historicus John Dickie hoe het komt dat de grote schoonmaak die Paus Franciscus bij zijn aantreden beloofde nog altijd niet heeft plaatsgevonden. Dickie spreekt met deskundigen, slachtoffers en nabestaanden, met rechters, advocaten en geestelijken. In de documentaire worden nieuwe zaken ontdekt en wordt aangetoond dat het probleem van seksueel kindermisbruik nog veel dieper in de kerk geworteld is dan op grond van eerdere publicaties gedacht werd.

De documentaire Behind the Altar is op woensdag 25 oktober om 22:55 uur te zien in 2Doc op NPO 2Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV