Top 10 met beste films van Joaquin Phoenix (Joker)

Top 10 met beste films van Joaquin Phoenix (Joker)
Zijn nieuwste rol schiet naar de top

Film :

Vandaag (donderdag 3 oktober) verschijnt de film Joker in de Nederlandse bioscopen, een angstaanjagend portret van de bekendste vijand van Batman. Arthur Fleck, die later verandert in The Joker, wordt op onnavolgbare wijze gespeeld door Joaquin Phoenix. Dit zijn zijn beste rollen.

1. Arthur Fleck / Joker in Joker (2019, IMDb ★ 9,4)


We kunnen eigenlijk niet anders dan onze lijst aftrappen met het nieuwste kunststukje van Phoenix. De critici komen woorden tekort om zijn fenomenale transformatie tot de getroebleerde schurk uit Gotham City te omschrijven. Er gaan zelfs al stemmen op dat Joker een gevaarlijke film zou zijn, omdat Phoenix het hoofdpersonage zó overtuigend neerzet, dat mannen door hem geïnspireerd zouden kunnen worden bij het plegen van gruweldaden. Phoenix is meteen de belangrijkste kanshebber voor de Oscar in het voorjaar van 2020.

2. Commodus in Gladiator (2000, IMDb ★ 8,5)


Dat Phoenix op overtuigende wijze een schurk kan neerzetten, bleek al in 2000. Toen had hij een belangrijke rol in de grootste film van het jaar: Ridley Scotts Gladiator. De jonge Commodus gaat letterlijk over lijken om te bereiken wat hij wil, namelijk keizer van het Romeinse Rijk worden. Russell Crowe speelt Maximus Decimus Meridius, een vertrouweling van de vader van Commodus. Als die overlijdt, is Commodus onverbiddelijk: Maximus wordt ontdaan van al zijn titels, en zijn vrouw en kinderen worden vermoord. De eerste Oscarnominatie voor Phoenix.

3. Theodore Twombly in Her (2013, IMDb ★ 8,0)


Over Oscarnominaties gesproken: er werd in 2014 verbaasd gereageerd toen Phoenix niet werd genomineerd voor zijn prachtige rol in het unieke, originele en bijzondere Her. In de nabije toekomst woont de schuchtere Theodore Twombly in Los Angeles. Hij is een eenzame schrijver, die voor een bedrijf werkt dat persoonlijke letters schrijft voor mensen die dat niet goed kunnen. Zelf leidt Twombly een triest bestaan, maar dan bouwt hij een bijzondere relatie op met een computer (met de zwoele stem van Scarlett Johansson).

4. Johnny Cash in Walk the Line (2005, IMDb ★ 7,8)


Ook voor de biografische film Walk the Line kreeg Phoenix een Oscarnominatie. De titel is afgeleid van het beroemde nummer van Johnny Cash, en hij is dan ook het onderwerp van de film. Phoenix laat op weergaloze wijze zien hoe Cash afglijdt in een wereld van drank en drugs, maar ondertussen nog wel wordt gezien als de grootste countryster van de wereld. Ook zijn relatie met June Carter (een Oscarwinnende rol van Reese Witherspoon) wordt uitgediept. Die bleek lang niet altijd koek en ei te zijn.

5. Freddie Quell in The Master (2012, IMDb ★ 7,2)


Zijn derde en voorlopig laatste Oscarnominatie kreeg Phoenix voor zijn prachtige rol in Paul Thomas Andersons The Master. Freddie Quell is een voormalige marinier die zwaar getraumatiseerd terugkeert van de Tweede Wereldoorlog. Hij weet niet wat hij met zijn leven aan moet, maar dan wordt hij gerekruteert door de sekte van de charismatische Lancaster Dodd, gespeeld door Philip Seymour Hoffman. De scènes tussen Phoenix en Hoffman leveren ongekend acteervuurwerk op, en The Master bevat ook prachtige rollen van Amy Adams en Laura Dern.

6. Joe in You Were Never Really Here (2017, IMDb ★ 6,8)


In 2017 liet Phoenix opnieuw zien dat hij niet bang is om voor bijzondere filmhuisprojecten te kiezen met zijn rol in You Were Never Really Here van regisseuse Lynne Ramsay. Net als in The Master speelt hij een getraumatiseerde veteraan, die echter een hele andere invulling aan zijn leven geeft: hij spoort vermiste meisjes op en is daarbij niet bang om stevig geweld te gebruiken. Op een gegeven moment loopt één van zijn zaken echter uit de hand. Phoenix werd opnieuw geprezen voor zijn acteerwerk, maar de film was iets te obscuur voor de Academy.

7. Jimmy Emmett in To Die For (1995, IMDb ★ 6,8)


Met de film To Die For maakte Phoenix de overstap van kindster naar volwassen acteur. Voor het eerst liet hij echt zien wat hij kon, als de makkelijk beïnvloedbare high school-student Jimmy Emmett. Hij wordt gemanipuleerd door de ambitieuze Suzanne Stone (Nicole Kidman), die alles overheeft voor een glansrijke tv-carrière. Nadat Suzanne Jimmy heeft verleid, krijgt ze hem zelfs zo ver om (samen met zijn vrienden) Suzannes man Larry te vermoorden. De regie was in handen van de veelgeprezen Gus Van Sant (Good Will Hunting, Milk).

8. Larry "Doc" Sportello in Inherent Vice (2014, IMDb ★ 6,7)


Twee jaar na The Master werkte Phoenix opnieuw met regisseur Paul Thomas Anderson samen voor wat wordt beschouwd als de minste film van de regisseur: Inherent Vice. Phoenix levert echter, net als zijn co-ster Josh Brolin, een geweldige acteerprestatie. We gaan terug in de tijd, naar het jaar 1970: Los Angeles ontwaakt uit de jaren zestig en heeft nog steeds een enorm drugsprobleem. In deze giftige omgeving probeert privédetective Larry "Doc" Sportello de verdwijning van één van zijn ex-vriendinnen op te lossen.

9. Charlie Sisters in The Sisters Brothers (2018, IMDb ★ 7,0)


De western is al talloze keren afgeschreven, maar keert altijd weer terug. Dit keer was er een Franse filmmaker voor nodig om het genre nieuw leven in te blazen. In The Sisters Brothers spelen Phoenix en John C. Reilly twee beruchte huurmoordenaars. Ze zetten de achtervolging in op een goudzoeker en diens onverwachte compagnon. Phoenix en Reilly zijn geweldig, maar de cast heeft nog meer te bieden. Je kunt namelijk ook heerlijke bijrollen spotten van gerenommeerde acteurs als Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed en onze eigen Rutger Hauer.

10. Abbé de Coulmier in Quills (2000, IMDb ★ 7,3)


De meeste aandacht ging ten tijde van de release van Quills uit naar de prachtige hoofdrol van Geoffrey Rush als de Markies de Sade. Ook de bijrollen van Kate Winslet en Michael Caine waren ijzersterk, maar gek genoeg werd er niet veel gesproken over het werk van Phoenix. Hij laat echter een prachtige innerlijke tweestrijd zien als de abt van Coulmier. Want wat moet hij, een man van het geloof, nou aan met de gestoorde De Sade, die gedecideerd door blijft werken aan zijn subversieve literatuur?

Wat is jouw favoriete rol van Joaquin Phoenix? Laat het hieronder aan ons weten!

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV