Top 10 met beste films van Matt Damon

Top 10 met beste films van Matt Damon
Hollywoodster viert 49ste verjaardag

Film :

Vandaag (8 oktober 2019) viert Hollywoodster Matt Damon zijn 49ste verjaardag. De acteur mag inmiddels tot de veteranen in Hollywood gerekend worden, en hij heeft al vele klassiekers op zijn naam staan. Gids.tv maakte een top tien met Damons beste rollen.

1. Will Hunting in Good Will Hunting (1997, IMDB ★ 8,3)


Good Will Hunting betekende de grote doorbraak voor Matt Damon. Samen met zijn maatje Ben Affleck schreef hij het script (waarvoor het duo een Oscar won), en Damon nam zelf de hoofdrol voor zijn rekening. Will Hunting is een schoonmaker op een universiteit, maar plotseling wordt hij ontdekt als een wiskundig genie. Will is echter een moeilijke jongen die al snel in de verdediging schiet, en daarom wordt de hulp van psycholoog Sean Maguire (gespeeld door Robin Williams) ingeroepen. Damon werd ook genomineerd voor de Oscar voor Beste Acteur.

2. Mark Watney in The Martian (2015, IMDB ★ 8,0)


Ook voor The Martian kreeg Damon een Oscarnominatie voor Beste Acteur, en hij won er een Golden Globe voor. Mark Watney is met een team van astronauten op Mars, maar plotseling steekt er een enorme storm op, waardoor de missie moet worden afgebroken. Mark wordt achtergelaten, en iedereen denkt dat hij is overleden. Niets is minder waar: Mark moet in de overlevingsstand en hij weet zich aardig te redden dankzij zijn botanische kennis, terwijl de hoogste bazen van NASA hem proberen terug te halen.

3. Colin Sullivan in The Departed (2006, IMDB ★ 8,5)


In 2006 was Damon te zien in het misdaadmeesterwerk waarvoor de veelgeprezen regisseur Martin Scorsese eindelijk de Oscar voor Beste Regie won. The Departed vertelt het verhaal van twee 'ratten': Billy Costigan (gespeeld door Leonardo DiCaprio) is een agent die undercover gaat bij de maffia, terwijl Colin Sullivan (Damon) precies de andere weg bewandelt. Al snel proberen ze elkaar uit alle macht uit te schakelen, en dat levert een zenuwslopende en ijzersterke film op. Let ook op de heerlijke bijrol van Jack Nicholson.

4. Jason Bourne in The Bourne Identity (2002, IMDB ★ 7,9), The Bourne Supremacy (2004, IMDb ★ 7,7) en The Bourne Ultimatum (2007, IMDB ★ 8,0)


Misschien wel de bekendste rol van Damon bij het grote filmpubliek. In 2002 was hij voor het eerst te zien als Jason Bourne, de vergeetachtige actieheld die wraak wil nemen op de mensen die hem hebben gebruikt voor een geheim CIA-programma. Het levert drie films met spetterende actie, intelligente scripts, zenuwslopende situaties en zelfs romantiek op. In alle drie de films is Damon in topvorm, hoewel ze niet alle drie door dezelfde regisseur gemaakt zijn: Doug Liman verzorgde de aftrap, Paul Greengrass maakte de vervolgen.5. Tom Ripley in The Talented Mr. Ripley (1999, IMDB ★ 7,4)


Een wat minder bekende film, maar The Talented Mr. Ripley werd begin 2000 genomineerd voor maar liefst vijf Oscars. Gek genoeg zat daar geen nominatie voor Damon bij, die in de rol van Tom Ripley van het scherm spat. Hij neemt de identiteit van een rijke playboy aan, maar wanneer de vervalsing aan het licht komt, zijn de gevolgen niet te overzien. Damon voert een absolute topcast van (destijds) jonge sterren aan: ook Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett en Philip Seymour Hoffman zijn in de film te zien.

6. Soldaat James Francis Ryan in Saving Private Ryan (1998, IMDB ★ 8,6)


Waar Jason Bourne zijn bekendste rol is, is Saving Private Ryan misschien de grootste film waarin Damon heeft gespeeld. Hij heeft niet de hoofdrol, maar wél de rol uit de titel: Damon is de soldaat die gered moet worden door een speciaal team. Zijn drie broers zijn al gesneuveld, en de legerleiding wil koste wat kost de laatste overgebleven zoon veilig thuisbrengen. Saving Private Ryan werd bij de Oscars zeer verrassend verslagen door Shakespeare in Love in de categorie Beste Film, maar hij geldt nu als één van de grootste oorlogsklassiekers.

7. Linus Caldwell in Ocean's Eleven (2001, IMDB ★ 7,8)


Van een bloedstollende en indrukwekkende oorlogsfilm gaan we naar Ocean's Eleven, waarin onbekommerd lol wordt getrapt door de cast en regisseur Steven Soderbergh. Meesterdief Danny Ocean (George Clooney), net uit de gevangenis, verzamelt een topteam om zich heen om de kluis van een groot casino leeg te roven. De film bevat een indrukwekkende sterrencast, met naast Clooney en Damon ook grote sterren als Brad Pitt, Andy Garcia, Julia Roberts, Casey Affleck en Don Cheadle te zien in deze heerlijke film.

8. Francois Pienaar in Invictus (2009, IMDB ★ 7,3)


Voor Invictus kreeg Damon een Oscarnominatie voor Beste Bijrol. Hij speelt de Zuid-Afrikaanse rugbyspeler Francois Pienaar, de aanvoerder van het nationale team. Het is 1994 en Nelson Mandela (Morgan Freeman) is net gekozen tot president van het land. Mandela wil het rugbyteam (dat grotendeels bestaat uit blanke spelers in een land dat nog altijd wordt verscheurd door de Apartheid) inschakelen voor een bijzondere missie: het winnen van het WK Rugby in 1995, om het land iets te geven om voor te juichen.

9. LaBoeuf in True Grit (2010, IMDB ★ 7,6)


De film True Grit werd begin 2011 genomineerd voor elf Oscars, en de meeste lof op acteergebied ging uit naar Jeff Bridges en Hailee Steinfeld. Damon heeft echter ook een essentiële en heerlijke bijrol als een Texas Ranger in dit western-meesterwerk van de gebroeders Coen. Hij vergezelt Rooster Cogburn (Bridges) en Mattie Ross (Steinfeld) tijdens hun zoektocht naar de moordenaars van de vader van Mattie. Het brengt ze in meerdere gevaarlijke situaties, vooral als ze te maken krijgen met de bende van Lucky Ned Pepper (Barry Pepper).

10. Dr. Mann in Interstellar (2014, IMDB ★ 8,6)


We sluiten af met de film van Damon die de hoogste beoordeling op IMDB krijgt, maar waarin hij een relatief kleine rol heeft. In Interstellar draait het vooral om astronauten Joseph Cooper (Matthew McConaughey) en Amelia Brand (Anne Hathaway), die door een wormgat in de ruimte reist om op zoek te gaan naar een manier om de mensheid in veiligheid te brengen. Damon speelt Dr. Mann, die onderzoek heeft gedaan naar de speciale ruimtemissie in dit science fiction-meesterwerk van regisseur Christopher Nolan.

Wat is jouw favoriete rol van Matt Damon? Laat het hieronder aan ons weten!Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV