Top 10 met beste Disney klassiekers aller tijden

Top 10 met beste Disney klassiekers aller tijden
De klassieke animatiefilms blijven een feest

Film :

Vanavond (17 oktober 2019) is de Disneyfilm Robin Hood (1973) te zien op SBS 9, maar welke tien klassieke Disneyfilms hebben de meeste indruk gemaakt? Gids.tv bekeek de animatiefilms van vóór 1970 en maakte een top tien.

1. Snow White and the Seven Dwarfs (1937, IMDB ★ 7,6)


Wanneer je het over de klassieke animatiefilms van Disney hebt, kun je niet om Snow White heen: dit was de film waarmee het allemaal begon. Walt Disney en zijn werknemers maakten al een aantal jaren korte animatiefilmpjes, maar 'Uncle Walt' wilde iets baanbrekends maken: een lange animatie-speelfilm, volledig ingekleurd. Ze kozen voor het verhaal van Sneeuwwitje, de mooie prinses die door haar boze stiefmoeder het bos in gejaagd wordt. Daar wordt ze gered door zeven dwergen, die haar in huis nemen. Nog altijd een schitterende film, met prachtig tekenwerk.

2. Fantasia (1940, IMDB ★ 7,8)


Misschien wel de meest gedurfde film die Disney ooit maakte. Het orkest van Leopold Stokowski speelt een aantal klassieke werken, waar de tekenaars eigen interpretaties op maakten. De film is opgedeeld in acht stukken, waarin een aantal bekende Disneyfiguren optreedt; zo is Mickey Mouse te zien als een aspirant-tovenaar, die de trucs van zijn meester wil imiteren, maar de controle verliest. Een ander beroemd segment is De notenkraker van Tchaikovsky, waarin het voorbijgaan van de verschillende seizoenen wordt uitgebeeld. Niet ieders kost, maar wederom baanbrekend.

3. The Jungle Book (1967, IMDB ★ 7,6)


Enkele jaren geleden kreeg The Jungle Book een prachtige live action-remake, maar zelfs die kan niet tippen aan het heerlijke origineel. Het jongetje Mowgli groeit op in de jungle en maakt daar vrienden en vijanden. Personages als Baloo de beer, Bagheera de panter, Kaa de slang en natuurlijk Koning Louis, een chimpansee, zijn nog altijd wereldberoemd. Ook de liedjes blijven legendarisch; vooral 'The Bare Necessities' zal bij iedereen een belletje laten rinkelen. The Jungle Book blijft één van Disneys populairste films.

4. Pinocchio (1940, IMDB ★ 7,4)


We vallen van de ene klassieker in de andere, want wie kent Pinocchio niet? Het verhaal over het houten jongetje dat op magische wijze tot leven komt en van wie de neus groeit als hij een leugentje vertelt is iconisch. Ook hier zien we weer een aantal beroemde Disney-karakters de revue passeren, zoals Japie Krekel (of Jiminy Cricket, zoals hij in het Engels heet) en Gepetto. In sommige klassieke Disneyfilms zitten ook een aantal duistere scènes, en dat is in Pinocchio niet anders: de gebeurtenissen op Pleziereiland zullen de kleinsten slaapproblemen bezorgen.

5. Bambi (1942, IMDB ★ 7,3)


Over klassiekers gesproken: het hertje Bambi heeft zich sinds de release van de gelijknamige speelfilm uit 1942 genesteld in het collectieve geheugen. Het zal waarschijnlijk geen spoiler meer zijn, dus noemen we hier ook direct maar één van de meest hartverscheurende momenten die Disney ooit produceerde: het overlijden van de moeder van Bambi. Gelukkig weet het hertje zich op te richten met dank aan zijn vrienden uit het dierenrijk, zoals Stampertje, Bloempje en Uil. De tekeningen van het bos zijn opnieuw prachtig, net als in Snow White.

6. Alice in Wonderland (1951, IMDB ★ 7,4)


Nog een beroemd verhaal dat een kolfje naar de hand van Disney is: in Alice in Wonderland belandt het meisje Alice in een magische wereld, bevolkt door een bonte stoet aan figuren. Met de meeste van hen kan ze prima opschieten, zoals de Gekke Hoedenmaker en de Maartse Haas, maar de koningin van het land waar ze zich bevindt is minder op haar gesteld. Zij veroordeeld Alice ter dood en wil haar onthoofden. Alice in Wonderland was onderdeel van de 'revival' van Disney na een aantal mindere jaren in de tweede helft van de jaren veertig.

7. Cinderella (1950, IMDB ★ 7,3)


Die revival van Disney begon met Cinderella. Na Bambi raakt Disney een beetje in het slop met mindere films als The Three Caballeros (1944), Fun and Fancy Free (1947) en Melody Time (1948). Toen de filmmakers besloten om dit beroemde sprookje van Charles Perrault onder handen te nemen, resulteerde het in de beste film sinds jaren. Opnieuw zitten er geweldige, magische momenten in, zoals de beroemde scène waarin een reusachtige pompoen verandert in een schitterende koets. Een waardige comeback van Disney.

8. Peter Pan (1953, IMDB ★ 7,3)


De populariteit van Disney bleef in de eerste helft van de jaren vijftig aanhouden, ook met Peter Pan. Opnieuw een beroemd verhaal dat de Disneybewerking krijgt, en opnieuw met veel succes. Het twaalfjarige meisje Wendy wordt samen met haar broertjes de magische wereld van Peter Pan ingezogen, waar ze allerlei avonturen meemaken. Ze ontmoeten natuurlijk Tinker Bell, maar krijgen ook te maken met de boosaardige kapitein Haak. Net als in Cinderella wordt het duidelijk dat Disney zich uitstekend thuisvoelt in magische verhalen.

9. Lady and the Tramp (1955, IMDB ★ 7,3)


Als je aan de film Lady and the Tramp denkt, die in Nederland de titel Lady en de Vagebond kreeg, komt er al snel één scène bovendrijven: de twee hoofdpersonages die zich samen tegoed doen aan een bord spaghetti. Dit is nu waarschijnlijk het beroemdste bord spaghetti uit de filmgeschiedenis, en de scène werd talloze keren geïmiteerd. Het tekent Disneys talent voor het creëren van memorabele momenten, die de kijker niet snel zal vergeten. Ook het romantische verhaal is nog altijd tijdloos en opwindend.

10. Dumbo (1941, IMDB ★ 7,2)


We sluiten af met de film die dit jaar nog een remake kreeg, geregisseerd door Tim Burton: Dumbo. Die kon echter - zelfs 78 jaar later - niet tippen aan de originele animatieklassieker. Dankzij Disney werd ook het verhaal van Dombo het olifantje wereldberoemd. Hij wordt geboren met enorme oren, en dat zorgt ervoor dat hij het lachertje van het circus is waar hij werkt. Wanneer zijn moeder wordt opgesloten, moet Dombo het alleen zien te rooien, maar gelukkig krijgt hij hulp van een muis, die als zijn mentor gaat fungeren.

Wat is jouw favoriete klassieke Disneyfilm? Laat het hieronder aan ons weten!

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste Disney klassiekers aller tijden of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen