Russisch meesterwerk Leviathan zie je vanavond op Canvas

Russisch meesterwerk Leviathan zie je vanavond op Canvas
De gewone man in gevecht met de autoriteiten

Kijktip :

Tussen al het Hollywoodgeweld in de filmwereld verschijnen er ook talloze prachtige, kleinere films, die in andere landen gemaakt zijn. In 2014 werd bijvoorbeeld de Russische film Leviathan uitgebracht, van de beroemde regisseur Andrey Zvyagintsev.

Het verhaal
In Leviathan maken we kennis met Nikolay (gespeeld door Aleksei Serebryakov), een gewone Russische man met een autoreparatiebedrijf, een jonge vrouw en een zoon uit een eerder huwelijk. Het gezinnetje woont in een klein stadje in de buurt van de Barentszzee, in het noorden van Rusland. Op een dag heeft de burgemeester van het stadje, Vadim Sergeyich (Roman Madyanov), het lumineuze idee opgevat om de panden van Nikolay uit de weg te ruimen. Eerst wilde burgemeester hem uitkopen, maar als Nikolay niet toegeeft, worden de methodes steeds agressiever.

Kritiek
Met Leviathan lijkt regisseur en co-scenarist Zvyagintsev de nodige kritiek te uiten op het systeem in Rusland, waar de autoriteiten soms geen enkele rekening houden met het belang van de gewone burger. De film werd voor een deel gefinancierd door het Russische Ministerie van Cultuur, maar de minister (Vladimir Medinsky) was niet blij met het eindproduct en de manier waarop de Russen worden neergezet. Niettemin was Leviathan een groot succes; de film werd genomineerd voor de Oscar en BAFTA Award voor Beste Niet-Engelstalige film, en won een Golden Globe in die categorie.

De film Leviathan (2014) wordt beoordeeld met een 7,6 op IMDb en is op zaterdag 19 oktober om 22.40 uur te zien op Canvas.

Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Russisch meesterwerk Leviathan zie je vanavond op Canvas of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV