Andere Tijden special 'Van arm naar rijk' zaterdag te zien op NPO 2

Andere Tijden special 'Van arm naar rijk' zaterdag te zien op NPO 2
Het ontstaan van onze verzorgingsstaat

Kijktip :

We zijn nu niet anders gewend, maar onze verzorgingsstaat, met het sociale vangnet, was er niet altijd. In de Andere Tijden-special 'Van arm naar rijk' (voor het eerst uitgezonden in 2012) is te zien hoe die verzorgingsstaat met vallen en opstaan vorm kreeg.

Schrijnende beelden
Uit het Nederlandse verleden blijkt dat de verschillen in rijkdom vroeger ontzettend groot waren. In het ene fragment wordt een luxueuze bootreis naar Indië getoond, in het jaar 1938. In een ander fragment zien we schrijnende beelden van de armenzorg, gesloten fabrieken, kinderarbeid, opstootjes in de steden en werkverschaffingsprojecten. Pas in 1965 werd de Algemene Bijstandswet aangenomen, waarmee de overheid burgers een bestaansminimum verschaft.

Zwolle
In deze Andere Tijden-special is filmmateriaal uit Zwolle illustratief voor de vooroorlogse armoede. In 1937 maakte de christelijke kinderzorg beelden van twee jongens van een jaar of tien, die uit huis worden geplaatst. Onder het toeziend oog van een politieagent en twee vrouwen van de kinderzorg moeten ze gedwongen afscheid nemen van hun moeder. Uit documenten blijkt dat de vader in de gevangenis zit. Omdat de moeder geen inkomsten meer heeft, wordt haar het ouderschap ontzegd.

De Andere Tijden-special 'Van arm naar rijk' is op zaterdag 26 oktober om 21.10 uur te zien op NPO 2. Je kunt elke aflevering van Andere Tijden terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Andere Tijden special 'Van arm naar rijk' zaterdag te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV