Top 10 met beste horrorfilms om tijdens Halloween te kijken

Top 10 met beste horrorfilms om tijdens Halloween te kijken
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Film :

Het is 31 oktober, en dat betekent: Halloween! Het populaire griezelfeest is vanuit de Verenigde Staten inmiddels ook overgewaaid naar Europa en miljoenen mensen genieten van het griezelfestijn. Gids.tv maakte een top tien met de beste horrorklassiekers aller tijden. Hoewel de horrorfilm de laatste jaren weer in de lift zit, kan er nog steeds niets tippen aan deze toppers van vroeger.

1. Psycho (1960, IMDb ★ 8,5)


We trappen onze top tien af met één van de grote klassiekers van Alfred Hitchcock, de 'Master of Suspense'. In Psycho gaat Marion Crane, een jonge secretaresse, er vandoor met 40.000 dollar van haar werkgever. Ze besluit in te checken bij een afgelegen motel, dat wordt gerund door de mysterieuze Norman Bates. Langzaam maar zeker voert Hitchcock de spanning op in deze invloedrijke horrorklassieker; in 2013 begon er zelfs een spin-offserie, Bates Motel, die zich vóór de gebeurtenissen in de film afspeelt. Lees hier waar je Psycho kunt streamen.

2. The Shining (1980, IMDb ★ 8,4)


De tweede film is het meesterwerk The Shining van regisseur Stanley Kubrick. In de film betrekt schrijver Jack Torrance (meesterlijk gespeeld door Jack Nicholson) samen met zijn vrouw en hun paranormaal begaafde zoontje het Overlook Hotel, waar ze tijdens de winter op zullen passen. In het uitgestorven, enorme hotel draait Jack langzaam maar zeker door, met verschrikkelijke gevolgen. Een fenomenale film, die binnenkort een vervolg krijgt: Doctor Sleep draait vanaf 7 november in de Nederlandse bioscoop. Lees hier waar je The Shining kunt kijken.

3. Alien (1979, IMDb ★ 8,4)


Ook onze nummer drie was het begin van een enorme franchise. Wat ons betreft is Alien nog altijd het beste deel van de reeks. Het betekende de grote doorbraak van regisseur Ridley Scott en actrice Sigourney Weaver. Laatstgenoemde speelt Ellen Ripley, die samen met een team astronauten aan boord van een ruimteschip een signaal krijgt van aan afgelegen planeet. Buitenaards leven, wellicht? Het gezelschap besluit op onderzoek uit te gaan, en dit zorgt voor huiveringwekkende momenten: ze halen een monster aan boord. Lees hier waar je Alien kunt streamen.

4. The Thing (1982, IMDb ★ 8,1)


John Carpenter is één van de regisseurs die de horrorfilm in de jaren zeventig en tachtig zijn gezicht gaf. Zijn meesterwerk The Thing is een remake van een film uit 1951, maar dit is een uitzondering op de regel: de remake is beter. Een team wetenschappers doet onderzoek op de Zuidpool, waar ze plotseling worden geconfronteerd met een mysterieuze alien, die elke gewenste vorm aan kan nemen. Langzaam maar zeker wordt het hele gezelschap uitgeroeid, en dat gaat gepaard met misselijkmakende special effects. Lees hier waar je The Thing kunt kijken.

5. The Exorcist (1973, IMDb ★ 8,0)


Eén van de grote klassiekers van de jaren zeventig, en de eerste horrorfilm die een Oscarnominatie voor Beste Film kreeg. The Exorcist was bovendien een enorm kassucces. In de film roept een wanhopige moeder de hulp in van twee priesters nadat haar dochtertje bezeten is door een afschuwelijke demoon. De priesters moeten ervoor zorgen dat de duivel uit het lichaam van het kleine meisje wordt verdreven. Dit zorgt voor extreme kippenvelmomenten en schokkende scènes, waarin het meisje de verschrikkelijkste taal uitslaat. Lees hier waar je The Exorcist kunt streamen.

6. Rosemary's Baby (1968, IMDb ★ 8,0)


In plaats van bloederige special effects gooit Rosemary's Baby het op de subtiele toer. Regisseur Roman Polanski voert de spanning gedurende de film op tot ondraaglijke hoogte, om met een schokkende scène te eindigen. Een jong koppel betrekt een appartement in New York, waar ze kennismaken met een aantal mysterieuze buren. De vrouw raakt op mysterieuze wijze zwanger, en paranoia achtervolgt haar: is haar kindje wel veilig in deze angstaanjagende omgeving? Mia Farrow speelt een geweldige hoofdrol. Lees hier waar je Rosemary's Baby kunt kijken.

7. Dawn of the Dead (1978, IMDb ★ 7,9)


George A. Romero was een pionier op het gebied van zombiefilms, en Dawn of the Dead is waarschijnlijk zijn bekendste werk. De aarde wordt overspoeld door een golf van ondoden, en een klein gezelschap besluit zich te verbergen in een enorm winkelcentrum. De zombies bestormen ook hun schuilplaats, en de zenuwen slaan zowel bij het groepje als de kijker toe. Het verhaal is sinds de release talloze malen gekopieerd, en de film kreeg in 2004 ook een uitstekende, gelijknamige remake. Het origineel is echter nóg beter. Lees hier waar je Dawn of the Dead kunt streamen.

8. Halloween (1978, IMDb ★ 7,8)


Welke film kun je tijdens Halloween beter kijken dan de gelijknamige klassieker uit 1978? Vorig jaar kreeg de franchise nog een uitstekende toevoeging, maar de film waarmee het allemaal begon stijgt nog altijd mijlenver boven de rest uit. De geestelijk gestoorde Michael Myers ontsnapt uit een psychiatrische inrichting, om in het plaatsje waar hij zijn eerste moorden pleegde opnieuw toe te slaan. Zijn belangrijkste doelwit is de tiener Laurie Strode (gespeeld door Jamie Lee Curits), en het kat-en-muisspel is zenuwslopend. Lees hier waar je Halloween kunt kijken.

9. The Texas Chainsaw Massacre (1974, IMDb ★ 7,5)


Nog zo'n film die talloze vervolgen en remakes kreeg, maar waarvan het origineel nog steeds fier overeind staat. Misschien is The Texas Chainsaw Massacre wel de meest verontrustende horrorfilm aller tijden, mede door de bijna documentaire stijl die regisseur Tobe Hooper hanteert. Een groepje vrienden reist door het klamme Texas en belandt bij een schijnbaar verlaten huis in de wildernis. Al snel blijkt dat hier iets niet pluis is, en ze vallen één voor één ten prooi aan een familie van psychopathische kannibalen. Lees hier waar je The Texas Chainsaw Massacre kunt streamen.

10. A Nightmare on Elm Street (1984, IMDb ★ 7,5)


En ja hoor, ook deze laatste film kreeg ontelbaar veel slappe aftreksels en sequels. Gelukkig blijft het eerste deel nog steeds een fantastische horrorfilm, één van de bekendste horrorklassiekers uit de jaren tachtig. We krijgen in A Nightmare on Elm Street voor het eerst te maken met de afgrijselijke seriemoordenaar Freddy Krueger, die in plaats van handen vlijmscherpe messen heeft. Hij dringt binnen in de dromen van een aantal Amerikaanse tieners, wiens ouders verantwoordelijk waren voor zijn dood. Nu wil hij wraak nemen... Lees hier waar je A Nightmare on Elm Street kunt kijken.

Wat is jouw favoriete horrorklassieker? Laat het hieronder aan ons weten!


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste horrorfilms om tijdens Halloween te kijken of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV