Bijzondere docu over 50 jaar Turks Fruit zie je woensdag op NPO 2

Bijzondere docu over 50 jaar Turks Fruit zie je woensdag op NPO 2
Boek en film sloegen in als een bom

Kijktip :

Het is precies vijftig jaar geleden dat de legendarische roman Turks fruit van Jan Wolkers verscheen. Het boek sloeg in als een bom, vooral door de expliciete seksscènes en het grove taalgebruik. Vier jaar later zorgde de film voor even veel opschudding, zoals te zien is in deze bijzondere documentaire.

Liefdesverhaal
In de vijftig jaar sinds zijn verschijning is Turks fruit uitgegroeid tot één van de bekendste en meest gelezen romans van Nederland. Het deed niet alleen veel stof opwaaien, maar werd ook gezien als een krachtig liefdesverhaal over kunst, liefde en de dood. De 'swinging sixties' bereikten eindelijk ook ons land, en de seksuele revolutie was compleet.

Paul Verhoeven
Vier jaar later zorgde de verfilming van het boek, geregisseerd door Paul Verhoeven, voor lange rijen bij de bioscopen. Nog altijd is de film Turks fruit de best bezochte Nederlandse productie aller tijden, met iconische hoofdrollen van Rutger Hauer en Monique van de Ven. In het tweeluik 50 jaar Turks Fruit, gepresenteerd door Arnon Grunberg, blikken directbetrokkenen terug.

Wetenschappers
Naast Karina Wolkers, Paul Verhoeven, Gerard Soeteman en Monique van de Ven kijken ook andere acteurs, opiniemakers, regisseurs, schrijvers en zelfs wetenschappers terug op de roman en de film. In de eerste aflevering staat het boek centraal, in de tweede aflevering wordt de film besproken.

De special 50 jaar Turks Fruit is op woensdag 6 en woensdag 13 november om 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna de special 50 jaar Turks Fruit terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Bijzondere docu over 50 jaar Turks Fruit zie je woensdag op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV