Donderdag op tv: documentaire Edvard Munch - Een hels leven

Donderdag op tv: documentaire Edvard Munch - Een hels leven
Noorse kunstschilder maakte veel ellende mee

Kijktip :

De Noorse kunstschilder Edvard Munch (1863-1944) wordt nog altijd vooral geassocieerd met zijn beroemde werk De Schreeuw. Deze documentaire laat de man achter de kunstwerken zien: wat waren de inspiratiebronnen voor zijn kunst?

Publieke schandalen
Het leven van Munch was namelijk niet gevrijwaard van ellende. Wanneer er naar zijn collectie van kunstwerken gekeken wordt, biedt dat een inzicht in zijn privégedachten. Vaak was het een reactie op bureaucratische pesterijen, liefdesverdriet en publieke schandalen. De schilder liet zich echter ook zien als een geestige, praktische en vastberaden man.

Emoties
Munch maakte expressionistische schilderijen, waarin hij de emoties die samenhangen met zijn levensloop extra aanzet door ze flink te overdrijven. Hiermee treedt de emotionele waarheid die in veel van zijn werken zit sterk naar de voorgrond, maar dit stuitte de Noorse autoriteiten behoorlijk tegen het zere been. Zij hebben de roep om een nationaal instituut ter ere van de grote kunstenaar lang genegeerd.

De documentaire Edvard Munch - Een hels leven is op donderdag 7 november om 23.00 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna de documentaire Edvard Munch - Een hels leven terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Donderdag op tv: documentaire Edvard Munch - Een hels leven of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen