Indrukwekkende docu 1989: wat ging er vooraf aan de val van de Muur?

Indrukwekkende docu 1989: wat ging er vooraf aan de val van de Muur?
Het verleden komt tot leven

Kijktip :

Het is dit jaar dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, en dat zorgde wereldwijd voor ingrijpende politieke gevolgen. In de indrukwekkende documentaire 1989 wordt deze historische gebeurtenis belicht vanuit het perspectief van de Hongaarse president.

Erbarmelijke economie
In Hongarije krijgt de jonge technocraat Miklós Németh een zware taak wanneer hij tot premier wordt verkozen: de erbarmelijke staat van de Hongaarse economie verbeteren. Eén van de oplossingen die hij bedenkt is het opheffen van de dure grensbewaking, die het IJzeren Gordijn in stand houdt. Een jong Oost-Duits stel krijgt lucht van de minder strenge grens tussen Hongarije en Oostenrijk, en besluit het erop te gokken. Kunnen ze door deze 'poort' naar het Westen reizen?

Politiek machtsspel
De beslissing van Németh wordt met woede onthaald door de communisten in de Sovjet-Unie, en het jonge stel wordt de dupe van een politiek machtsspel. De jonge man wordt bij de grens doodgeschoten, en dan volgen de ontwikkelingen elkaar in razend tempo op: Németh besluit de grens helemaal open te gooien, en vlak daarna valt de Berlijnse Muur. In 1989 worden de gebeurtenissen van dat jaar gereconstrueerd en krijgen we een inkijk in de politieke spelletjes die er gespeeld werden.

De documentaire 1989 is op zaterdag 9 november om 21.00 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna de documentaire 1989 terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Indrukwekkende docu 1989: wat ging er vooraf aan de val van de Muur? of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen