Top 10 met beste herfstfilms aller tijden

Top 10 met beste herfstfilms aller tijden
Lees hier ook waar je ze kunt streamen

Film :

Het is inmiddels bijna half november en Nederland is inmiddels ondergedompeld in guur en winderig herfstweer. Het seizoen is echter ook zeer fotogeniek, dankzij de verkleurende bomen en natuur. Om in de stemming te komen maakte Gids.tv een top tien met beste herfstfilms aller tijden.

1. Good Will Hunting (1997, IMDb ★ 8,3)


We trappen onze lijst af met deze klassieker uit 1997, de grote doorbraak van acteur Matt Damon (die ook, samen met Ben Affleck, het script schreef en daar een Oscar voor won). Damon speelt Will Hunting, een ogenschijnlijk simpele jongen die als schoonmaker werkt op een universiteit. Opeens blijkt hij hoogbegaafd te zijn, zeker op het gebied van wiskunde - maar hij weigert hier iets mee te doen. Psychiater Sean Maguire (Robin Williams) wordt ingeschakeld om hem om te praten. Lees hier waar je Good Will Hunting kunt streamen.

2. Dead Poets Society (1989, IMDb ★ 8,1)


Ook de tweede film op onze lijst bevat een prachtige rol van de in 2014 overleden acteur Robin Williams. Hij arriveert in het jaar 1959 als nieuwe professor Engels op een deftige kostschool, waar hij de jongens uit zijn klas bijbrengt dat ze voor zichzelf moeten denken en een eigen mening moeten vormen. Het stuit op verzet bij ouders en het schoolbestuur, maar hij groeit uit tot de populairste leraar op de school. Lees hier waar je Dead Poets Society kunt kijken.

3. Scent of a Woman (1992, IMDb ★ 8,0)


Al Pacino heeft vele memorabele rollen op zijn naam staan, maar alleen voor Scent of a Woman won hij een Oscar. Hij speelt een blinde oorlogsveteraan die binnenkort een einde aan zijn leven wil maken, maar nog één keer de bloemetjes buiten wil zetten in een herfstig New York. Hij plaatst een advertentie met een oproep voor een tijdelijke verzorger, en een student (Chris O'Donnell) reageert. De climax, met een ijzersterke speech van Pacino, is memorabel. Lees hier waar je Scent of a Woman kunt streamen.

4. Fantastic Mr. Fox (2009, IMDb ★ 7,8)


Regisseur Wes Anderson weet als geen ander hoe hij een fraaie herfstfilm moet maken. In eerdere films als Rushmore (1998) en The Royal Tenenbaums (2001) zaten al prachtige plaatjes, maar in Fantastic Mr. Fox pakt hij het anders aan. Dit is namelijk een volledig geanimeerde film over een vossenfamilie, die een idyllisch leven leidt. Plotseling besluit de vader des huizes, Mr. Fox (van een stem voorzien door George Clooney), dat hij zijn oude streken weer op wil pakken. Lees hier waar je Fantastic Mr. Fox kunt kijken.

5. October Sky (1999, IMDb ★ 7,8)


Een heerlijke, maar helaas voor velen onbekende feelgoodfilm: dat is October Sky. De film speelt zich in de jaren vijftig af in een mijnwerkersdorp. De jongen Homer Hickam (gespeeld door Jake Gyllenhaal) raakt gefascineerd door de ruimtevaart nadat de Russen in 1957 de Spoetnik lanceren, en hij besluit dat hij ook rakettenbouwer wil worden. Zijn vader heeft hier geen boodschap aan; de enige die Homer steunt is zijn lerares, miss Riley (Laura Dern). Lees hier waar je October Sky kunt streamen.

6. When Harry Met Sally... (1989, IMDb ★ 7,6)


Eén van de grootste comedyklassiekers van de jaren tachtig. Billy Crystal en Meg Ryan spelen op heerlijke wijze de twee hoofdrollen. Ze zijn allebei niet gelukkig in de liefde, maar ondertussen ontstaat er wel een warme vriendschap tussen de twee - compleet met gekibbel en ruzies. Al snel komen ze voor een lastig dilemma te staan: kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn zonder dat er seksuele gevoelens bij komen kijken? Lees hier waar je When Harry Met Sally... kunt kijken.

7. Planes, Trains and Automobiles (1987, IMDb ★ 7,6)


Thanksgiving gaat grotendeels aan ons Nederlanders voorbij, maar in Amerika wordt het groots gevierd op de vierde donderdag in november - midden in de herfst dus. In de film Planes, Trains and Automobiles speelt Steve Martin een zakenman die graag voordat het feest begint terug wil zijn bij zijn familie. Op weg naar huis ontmoet hij een man die alles in de soep lijkt te gooien, en dat levert hilarische situaties op. Lees hier waar je Planes, Trains and Automobiles kunt streamen.

8. Rudy (1993, IMDb ★ 7,5)


Iets waar de Amerikanen ontzettend goed in zijn: sportfilms met een feelgoodverhaal. Rudy is daar een uitstekend voorbeeld van. De jonge Rudy (Sean Astin) droomt ervan om football te spelen voor de Universiteit van Notre Dame, maar hij heeft weinig atletische vaardigheden en is veel kleiner dan andere sporters. Rudy besluit echter alles op alles te zetten om te bereiken wat hij wil, en hij sluit zich aan bij het footballteam. Lees hier waar je Rudy kunt kijken.

9. Far from Heaven (2002, IMDb ★ 7,3)


Misschien wel de mooiste herfstfilm aller tijden - op z'n minst op het gebied van vormgeving en kleur. Far from Heaven speelt in de jaren vijftig, en draait om het gezin van huisvrouw Cathy Whitaker (Julianne Moore). Alles in hun leventje lijkt perfect: ze wonen in een huis dat rechtstreeks uit een wooncatalogus lijkt te komen en zijn ogenschijnlijk gelukkig met elkaar. Cathy wordt echter verliefd op hun zwarte tuinman en haar man blijkt homoseksueel te zijn. Lees hier waar je Far from Heaven kunt streamen.

10. The Trouble with Harry (1955, IMDb ★ 7,1)


Tot slot een echte klassieker van de 'Master of Suspense', Alfred Hitchcock. The Trouble with Harry is één van zijn minder bekende films, en één van de weinige keren dat hij een echte comedy maakte - hoewel er in veel van zijn werk komische momenten zitten. De dood van de Harry uit de titel leidt in een klein Amerikaans dorpje tot hilarische situaties, want iedereen lijkt een andere mening te hebben over wat ze moeten doen met het lijk van de arme man. Lees hier waar je The Trouble with Harry kunt kijken.

Wat is jouw favoriete herfstfilm aller tijden? Laat het hieronder aan ons weten!


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste herfstfilms aller tijden of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV