Nieuw seizoen Medialogica gaat zondag van start op NPO 2

Nieuw seizoen Medialogica gaat zondag van start op NPO 2
Aanval op Indonesisch dorpje

Kijktip :

Vanaf zondag 17 november is het nieuwe seizoen van Medialogica te zien, waarin wordt onderzocht hoe de publieke opinie in een bepaalde zaak tot stand komt. In de eerste aflevering gaan we terug naar het jaar 1947, toen Nederlandse militairen een Indonesisch dorpje aanvielen.

Executies
Het dorpje in kwestie is Rawagede, dat ruim zeventig jaar geleden het slachtoffer werd van een brute actie van Nederlandse strijdkrachten. Zeker honderd mannen werden zonder pardon geëxecuteerd, maar volgens Indonesische bronnen zijn er meer dan vierhonderd dodelijke slachtoffers te betreuren. De Verenigde Naties vellen vervolgens een keihard oordeel over het Nederlandse optreden in Zuidoost-Azië.

Niet vervolgd
'Den Haag' stopt het vernietigende rapport echter in een diepe la, en de verantwoordelijke militairen worden nooit vervolgd. Nu, zeventig jaar later, stelt de Nederlandse regering eindelijk een onderzoek in naar het geweld in Indonesië in de jaren veertig. Waarom heeft dit zo lang geduurd, en welk beeld heeft de Nederlandse politiek door de jaren heen van de executies gecreëerd? Historici buigen zich over een aantal pijnlijke vragen.

Het nieuwe seizoen van Medialogica is vanaf zondag 17 november vier zondagen om 21.15 uur te zien op NPO 2. Je kunt elke aflevering van Medialogica terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Nieuw seizoen Medialogica gaat zondag van start op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV