Geschiedenisserie Onze jongens op Java begint donderdag op NPO 2

Geschiedenisserie Onze jongens op Java begint donderdag op NPO 2
Coen Verbraak in gesprek met Indië-veteranen

Kijktip :

Vanaf donderdag 21 november is de heftige nieuwe geschiedenisserie Onze jongens op Java vier donderdagen te zien op NPO 2. Meesterinterviewer Coen Verbraak spreekt hierin met veertien Indië-veteranen, die vertellen over de verschrikkingen die tussen 1945 en 1949 plaatsvonden in Nederlands-Indië.

Oorlogsmisdaden
Lange tijd hielden de meeste Indië-veteranen hun mond over de gruwelijke gebeurtenissen die zich voordeden tijdens de 'politionele acties' die het Nederlandse leger tussen 1945 en 1949 uitvoerde in de toenmalige kolonie van ons land. Zelfs hun dierbaren waren er niet van op de hoogte. Zeventig jaar later vertellen veertien van hen over de oorlogsmisdaden van de Nederlanders. Verbraak spreekt met onder anderen Joop Hueting, die in 1969 als eerste melding maakte van deze misdaden.

Nationalistische opstand
Wat gebeurde er ook alweer in Nederlands-Indië, kort na de Tweede Wereldoorlog? Nadat de Japanners waren verslagen dachten de Nederlanders het bestuur in de kolonie weer over te kunnen nemen, maar daar dachten de Indonesiërs heel anders over. Soekarno roept de onafhankelijke republiek Indonesië uit, maar Den Haag wil hier niet aan meewerken: 120.000 Nederlandse militairen worden naar de kolonie gestuurd om de nationalistische opstand neer te slaan...

De nieuwe geschiedenisserie Onze jongens op Java is vanaf donderdag 21 november vier donderdagen om 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt vanaf dan elke aflevering van Onze jongens op Java terugkijken bij Gids.tv.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Geschiedenisserie Onze jongens op Java begint donderdag op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier