Heftige docu Goelag, een Sovjet-verhaal dinsdag te zien op Canvas

Heftige docu Goelag, een Sovjet-verhaal dinsdag te zien op Canvas
Geschiedenis van straf- en werkkampen

Kijktip :

Jozef Stalin mag dan wel geholpen hebben Europa te bevrijden van de Duitse bezetting, zelf was hij ook geen lieverdje. In de tweedelige documentaire Goelag, een Sovjet-verhaal is te zien hoe Stalin miljoenen Russen onder verschrikkelijke omstandigheden opsloot in straf- en werkkampen.

Onaangepasten
Nog voordat Stalin in 1922 aan de macht komt, na het overlijden van Vladimir Lenin, hebben de bolsjewieken al een aantal concentratiekampen opgericht. Sinds 1917 proberen ze op die manier af te rekenen met hun politieke vijanden, maar de kampen dienen ook voor het heropvoeden van 'onaangepasten'. Nadat Stalin de leiding heeft overgenomen worden de gevangenen ingezet voor het versnellen van de industrialisatie en collectivisatie van de Sovjet-Unie.

Onmenselijke omstandigheden
Het leven in de 'goelags', zoals de kampen heten, gaat gepaard met onmenselijke omstandigheden. Politieke gevangenen, zowel mannen als vrouwen, moesten zware dwangarbeid verrichten, en het aantal massa-executies en willekeurige arrestaties groeide gestaag. Begin 1939, bij de start van de Tweede Wereldoorlog, zaten er diep verscholen in de Sovjet-Unie zo'n twee miljoenen Russen opgesloten in kampen.

Het eerste deel van de tweedelige documentaire Goelag, een Sovjet-verhaal is op dinsdag 10 december om 21.20 uur te zien op Canvas. Het tweede deel zie je op woensdag 18 december om 21.20 uur op Canvas.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Heftige docu Goelag, een Sovjet-verhaal dinsdag te zien op Canvas of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen