Laatste aflevering Onze jongens op Java donderdag te zien op NPO 2

Laatste aflevering Onze jongens op Java donderdag te zien op NPO 2
Coen Verbraak spreekt met Indië-veteranen

Kijktip :

Op donderdag 12 december is de laatste aflevering van de indrukwekkende interviewserie Onze jongens op Java te zien op NPO 2, waarin meesterinterviewer Coen Verbraak spreekt met veertien Indië-veteranen. Zij doen voor het eerst hun verhaal.

Gruwelen
Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog wilde het volk van de Nederlandse kolonie Indonesië onafhankelijk worden, maar dit wilde politiek Den Haag niet laten gebeuren. De Nederlandse overheid stuurde 120.000 militairen naar Zuidoost-Azië om de nationalistische opstand - met veel geweld - neer te slaan. Over de gruwelen die zich afspeelden werd nadien gezwegen, maar veertien veteranen vertellen in deze serie hoe het er écht aan toe ging.

Politionele acties
De Nederlandse politiek sprak verhullend over 'politionele acties', maar in feite was het gewoon oorlog in Indonesië. Het is de grootste Nederlandse overzeese militaire operatie ooit, en in vier jaar tijd sneuvelen ruim 100.000 Indonesiërs en zesduizend Nederlanders. De meeste Indië-veteranen die het overleefden, vertelden de buitenwereld nooit over wat ze in Indië meemaakten. Het merendeel hield zeventig jaar lang zijn mond, zelfs tegenover hun dierbaren.

De laatste aflevering van Onze jongens op Java is op donderdag 12 december om 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt elke aflevering van Onze jongens op Java terugkijken bij Gids.tv.

Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Laatste aflevering Onze jongens op Java donderdag te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen