Nederlandse filmklassieker Oorlogswinter vanavond te zien op NPO 3

Nederlandse filmklassieker Oorlogswinter vanavond te zien op NPO 3
Ook te streamen via Netflix en Videoland

Kijktip :

Martin Koolhoven is één van de bekendste filmregisseurs van Nederland dankzij films als Het schnitzelparadijs en Brimstone. Koolhoven regisseerde ook de klassieker Oorlogswinter, maandag te zien op NPO 3 en te streamen via onder meer Netflix en Videoland.

Het verhaal
Het is de ijskoude winter van 1944-1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, neemt Michiel eindelijk serieus. Wanneer de overval wordt verraden, moet Michiel uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen.

Groot succes
De film Oorlogswinter was in 2008 een enorm succes in de Nederlandse bioscopen, met bijna een miljoen bezoekers. Ook bij de uitreiking van de Gouden Kalveren deed de film het goed, met beeldjes voor onder meer Beste Acteur en Beste Mannelijke Bijrol. Vooral Martijn Lakemeier maakte veel indruk met zijn filmdebuut, maar ook de bijrollen van onder anderen Yorick van Wageningen, Melody Klaver, Raymond Thiry en Anneke Blok mogen er zijn.

De film Oorlogswinter (2008) wordt beoordeeld met een 7,0 op IMDb en is op maandag 23 december om 21.25 uur te zien op NPO 3.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Nederlandse filmklassieker Oorlogswinter vanavond te zien op NPO 3 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV