Recensie: 1917 is krachtige en emotionele oorlogsfilm van regisseur Sam Mendes

Recensie: 1917 is krachtige en emotionele oorlogsfilm van regisseur Sam Mendes
Golden Globe-winnaar is waanzinnige bioscoopervaring

Film :

Vanaf donderdag 9 januari draait de oorlogsfilm 1917 in de Nederlandse bioscopen. De fantastische James Bond-regisseur Sam Mendes gooit het over een heel andere boeg. Geen Martini - shaken, not stirred, maar een serieus oorlogsdrama dat inslaat als een bom. Letterlijk en figuurlijk. Lees hier de filmrecensie van 1917.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze filmrecensies.

De loopgraven van de dood
Het verhaal begint als de Eerste Wereldoorlog op zijn hoogtepunt is. De jonge Britse soldaten Schofield (George MacKay) en Blake (Dean-Charles Chapman) krijgen een bijna onmogelijke missie in hun schoot geworpen. Door vijandelijk gebied te betreden moeten ze 1600 man redden, inclusief de broer van Blake. In dit oorlogsgebied vol dood en verderf wordt het een race tegen de klok.

Acteur George Mackay in de film '1917'

Beoordeling van Gids.tv: ★★★★★
Meestal kiest Hollywood de Tweede Wereldoorlog als setting (denk aan het vergelijkbare Steven Spielberg-epos Saving Private Ryan), maar Mendes brengt een emotioneel verhaal van de Wereldoorlog die tussen 28 juli 1914 tot 11 november 1918 woedde. Je wordt als kijker meteen met de neus op de feiten gedrukt wanneer Schofield per ongeluk zijn hand diep in de buik van een wegrottende collega zet. De film laat op deze manier de harde realiteit van een vieze en stinkende oorlog zien. Visueel is deze productie een sensatie; de film lijkt in één ononderbroken shot geschoten te zijn, waardoor je de gebeurtenissen zelf lijkt mee te maken. Toch is de kans groot dat 1917 ook bij de Oscars een paar prijzen gaat pakken, want het camerawerk en de cast zijn van topniveau. Een must-see, en dan vooral in IMAX.

Cast
Naast Dean-Charles Chapman (Game of Thrones) en George MacKay (Captain Fantastic) zijn ook Colin Firth (Kingsman: The Secret Service) en Andrew Scott (Spectre) te zien in deze film. Deze productie is geregisseerd door Sam Mendes (American Beauty).

1917 is vanaf donderdag 9 januari 2020 te zien in de Nederlandse bioscopen. Genre: Oorlog, Drama. Tijdsduur: 119 minuten. IMDb-score 8,6.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV