Nieuw programma Bodem in zicht begint donderdag op NPO 3

Nieuw programma Bodem in zicht begint donderdag op NPO 3
Eva Cleven en Anna Gimbrère doen onderzoek

Kijktip :

NPO 3 zendt vanaf donderdag 27 februari het nieuwe programma Bodem in zicht uit, waarin presentatrices Eva Cleven en Anna Gimbrère onderzoek doen naar de herkomst van dure grondstoffen én de omstandigheden waaronder deze zijn gewonnen. Dat levert confronterende ontdekkingen op.

Auto's, telefoons en trouwringen
We staan er vaak niet bij stil waar de voorwerpen die we dagelijks gebruiken van zijn gemaakt en hoe ze tot stand zijn gekomen. Ga maar na: zonder staal geen auto, zonder lithium geen accu in je telefoon en zonder goud geen trouwring om je vinger. Cleven en Gimbrère besluiten de herkomst van deze belangrijke grondstoffen te onderzoeken. Welke prijs wordt hiervoor betaald, waar worden de materialen uit de grond gehaald en door wie worden ze gewonnen?

Afleveringen Bodem in zicht

  • Aflevering 1 (27 februari): Goud
  • Aflevering 2 (5 maart): Steenkool
  • Aflevering 3 (12 maart): IJzer
  • Aflevering 4 (19 maart): Mica
  • Aflevering 5 (26 maart): Lithium
  • Aflevering 6 (9 april): Fosfaat

Eerste aflevering
Zoals je in het overzicht hierboven kunt zien, gaat de eerste aflevering van Bodem in zicht over goud, dat al duizenden jaren één van de meest geliefde en gezochte stoffen op aarde is. Het wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, maar de voorraad is beperkt. Iedereen wil een graantje meepikken van de hoge goudprijzen. Cleven gaat in Nederland langs bij onder meer een juwelierszaak en een trouwringenfabriek, maar Gimbrère reist af naar de bron: in Colombia ziet ze dat kleine, lokale mijnbouwers worden tegengewerkt door de overheid en de grote mijnbouwindustrie.

Het nieuwe programma Bodem in zicht is vanaf donderdag 27 februari wekelijks (met uitzondering van 2 april) om 20.55 uur te zien op NPO 3. Je kunt vanaf dan elke aflevering van Bodem in zicht terugkijken bij Gids.tv.

Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Nieuw programma Bodem in zicht begint donderdag op NPO 3 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen