Vrijdag in De kijk van Koolhoven: de American Gangster

Vrijdag in De kijk van Koolhoven: de American Gangster
Eerste van twee afleveringen rond thema

Kijktip :

Vanaf morgen (13 maart) gaat regisseur Martin Koolhoven iets nieuws doen: hij besteedt niet één, maar twee afleveringen van De kijk van Koolhoven aan hetzelfde thema. Dat thema is de American Gangster: wat zijn de favoriete Amerikaanse misdaadfilms van Koolhoven?

Iconisch figuur
Al sinds het begin van de cinema wordt de misdadiger opgevoerd als een belangrijk personage. In de Amerikaanse film is de gangster één van de meest iconische figuren, maar ook die is aan verandering onderhevig. In de jaren negentig kreeg de gangsterfilm de zoveelste boost dankzij Reservoir Dogs, de debuutfilm van Quentin Tarantino. Aan de hand van een aantal filmklassiekers legt Koolhoven uit hoe het acteerwerk in het gangstergenre is veranderd.

Van Bogart tot Brando
In de Golden Age van Hollywood werd de gangster vertolkt door iconische acteurs als Humphrey Bogart, James Cagney en Edward G. Robinson, maar door Marlon Brando, Robert De Niro en Al Pacino veranderde het personage radicaal. Koolhoven gebruikt hiervoor de staalkaart van de method acting: het eerste deel van The Godfather. Volgende week vrijdag (20 maart) bespreekt Koolhoven nóg meer klassieke gangsterfilms, zoals Goodfellas en The Untouchables.

De kijk van Koolhoven is elke vrijdag om 20.25 uur te zien op NPO 3. Je kunt elke aflevering van De kijk van Koolhoven terugkijken bij Gids.tv.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Vrijdag in De kijk van Koolhoven: de American Gangster of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV