Top 10 met beste films van Steven Spielberg

Top 10 met beste films van Steven Spielberg
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Film :

Vanavond (donderdag 26 maart) is de officiële debuutfilm van Steven Spielberg, Duel, te zien op SBS 9. Daarom gaan we terug in de tijd en zetten we de tien beste films van de Amerikaanse topregisseur op een rijtje. Ook vertellen we je waar je ze kunt streamen nu je in quarantaine zit vanwege het coronavirus.

1. Schindler's List (1993, IMDb ★ 8,9)


Vóór Schindler's List stond Steven Spielberg bekend als een regisseur van popcornentertainment. Hij had weleens een serieuze film gemaakt, maar die verdronk regelmatig in sentimentaliteit. Met deze magnifieke oorlogsfilm gaf hij het bioscooppubliek een keiharde klap in het gezicht, want het verhaal van Oskar Schindler (weergaloos vertolkt door Liam Neeson) is gruwelijk en bijzonder. Hij wist in de Tweede Wereldoorlog honderden Joden te redden door ze in zijn fabriek te laten werken. Schindler's List won zeven Oscars, onder meer voor Beste Film en Beste Regie. Lees hier waar je Schindler's List kunt streamen.

2. Saving Private Ryan (1998, IMDb ★ 8,6)


Het was opnieuw een oorlogsepos dat Spielberg zijn tweede Oscar voor Beste Regie opleverde, vijf jaar na Schindler's List. Vooral het eerste halfuur van Saving Private Ryan is verschrikkelijk indrukwekkend: de geallieerden bestormen hierin Omaha Beach in Normandië en dat levert een enorme veldslag op. De rest van de film vertelt het verhaal van een groep militairen, onder leiding van Captain John Miller (Tom Hanks), die alles op alles moeten zetten om de enige overgebleven soldaat Ryan te vinden. Zijn drie broers zijn gesneuveld in de strijd. Lees hier waar je Saving Private Ryan kunt kijken.

3. Raiders of the Lost Ark (1981, IMDb ★ 8,4)


Weinig regisseurs waren zó goed in staat om all-American entertainment te maken als Steven Spielberg. Met de film Raiders of the Lost Ark introduceerde hij het personage Indiana Jones en bracht hij en passant een eerbetoon aan de oude avonturenfilms uit Hollywood. 'Indy' is een archeoloog die in dit eerste avontuur op zoek gaat naar de Ark des Verbonds, een wapen dat de nazi's willen gebruiken om de wereld te veroveren. De film was een enorme blockbuster en daarom kwamen er vanzelfsprekend een aantal vervolgen, waarvan er nog één in onze lijst staat. Lees hier waar je Raiders of the Lost Ark kunt streamen.

4. Jaws (1975, IMDb ★ 8,0)


De grote doorbraak van Spielberg en het begin van het blockbuster-tijdperk. Miljoenen mensen durfden de zee niet meer in na het zien van Jaws, de legendarische klassieker over de hongerige haai die een klein Amerikaans kustplaatsje teistert. Politiecommandant Brody (Roy Scheider) gaat samen met de oude zeerot Quint (Robert Shaw) en de jonge, ambitieuze wetenschapper Matt Hooper (Richard Dreyfuss) de zee op om de mensenetende vis te vermoorden. Speciale vermelding verdient de beroemde muziek van John Williams, die de spanning flink opvoert. Lees hier waar je Jaws kunt streamen.

5. Jurassic Park (1993, IMDb ★ 8,1)


Nog zo'n legendarische monsterfilm van Spielberg: Jurassic Park. Een baanbrekende film, zeker op het gebied van special effects, want nog nooit zagen dinosaurussen er zo levensecht uit op het witte doek. Inmiddels zijn ook deze effecten weer ingehaald door de tijd, maar nog altijd vertelt Jurassic Park een bijzonder amusant verhaal over een oude miljardair die op zijn privé-eiland een bijzonder attractiepark wil vestigen. Hij heeft namelijk een manier gevonden waarop de uitgestorven dinosaurussen weer tot leven gewekt kunnen worden. Maar dan gaat het mis. Lees hier waar je Jurassic Park kunt kijken.

6. E.T. the Extra-Terrestrial (1982, IMDb ★ 7,8)


Regelmatig maakt Spielberg een heerlijke feelgoodfilm voor het hele gezin. In 1982 zorgde hij opnieuw voor volle bioscopen met het avontuur E.T. the Extra-Terrestrial. Hierin vindt een jong knaapje een alien in zijn slaapkamer en al snel worden de twee de beste vrienden. Hun vriendschap wordt echter bedreigd door de 'grote mensenwereld', want de autoriteiten doen er alles aan om E.T. te vangen. Sentimenteel, fantasierijk en fenomenaal gefilmd: E.T. the Extra-Terrestrial werd in 1983 genomineerd voor maar liefst negen Oscars, en won er vier. Lees hier waar je E.T. the Extra-Terrestrial kunt streamen.

7. Indiana Jones and the Last Crusade (1989, IMDb ★ 8,2)


Na Raiders of the Lost Ark volgde in 1984 de tweede Indiana Jones-film, Indiana Jones and the Temple of Doom. Vermakelijk, maar hij kwam niet in de buurt van deel één. Het derde deel, Indiana Jones and the Last Crusade, was wél weer een meesterwerk. Hierin krijgt Indiana Jones (nog steeds vertolkt door Harrison Ford) gezelschap van zijn nukkige vader (Sean Connery) tijdens een avontuur waarin hij het opnieuw moet opnemen tegen boosaardige nazi's. Dat levert weer een spektakel van de bovenste plank op, die in sneltreinvaart aan je voorbij trekt. Lees hier waar je Indiana Jones and the Last Crusade kunt kijken.

8. Close Encounters of the Third Kind (1977, IMDb ★ 7,6)


Vóór E.T. had Spielberg al eerder een film over aliens gemaakt, die meer was gericht op een volwassen publiek. Niettemin was hij ook in Close Encounters of the Third Kind al in staat om de hele filmwereld te verwonderen - zie vooral het slot van de film. In deze film verandert het leven van de doodgewone Amerikaan Roy Neary (Richard Dreyfuss) volledig nadat hij een UFO van dichtbij heeft gezien. Zijn familie denkt dat hij langzaam gek aan het worden is, maar niets blijkt minder waar. Lees hier waar je Close Encounters of the Third Kind kunt streamen.

9. Catch Me If You Can (2002, IMDb ★ 8,1)


Na de zware films uit de jaren negentig besloot Spielberg weer eens onbezorgd lol te trappen met de film Catch Me If You Can, waarin het waargebeurde verhaal van meesteroplichter Frank Abagnale jr. verteld wordt. Leonardo DiCaprio zet de rol met veel plezier neer, en ook de rest van de topcast vermaakt zich uitstekend in deze film. Abagnale verdiende miljoenen door allerlei vet betaalde banen aan te nemen zonder ook maar één diploma op zak. Als de FBI hem op het spoor komt, ontstaat er een even spannend als vermakelijk kat-en-muisspel. Lees hier waar je Catch Me If You Can kunt kijken.

10. The Color Purple (1985, IMDb ★ 7,8)


The Color Purple was de eerste film waarmee Spielberg wilde laten zien ook een serieuze filmregisseur te kunnen zijn, maar het kwam hem op flink wat kritiek te staan: hoe durfde een witte filmregisseur het om dit verhaal over onderdrukte Afro-Amerikanen te verfilmen? Het is niettemin een schitterende film geworden over een misbruikte zwarte vrouw (Whoopi Goldberg) die probeert haar weg in het leven te vinden. Een groots filmdrama dat voor maar liefst tien Oscars genomineerd werd, maar er helaas niet één won. Lees hier waar je The Color Purple kunt streamen.

Duel (1971) wordt beoordeeld met een 7,6 op IMDb en is op donderdag 26 maart om 23.25 uur te zien op SBS 9. Wat is jouw favoriete film van Steven Spielberg? Laat het hieronder aan ons weten!


Bekijk ook

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste films van Steven Spielberg of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV