Schitterende Vlaamse film Daens zaterdag te zien op België Eén

Schitterende Vlaamse film Daens zaterdag te zien op België Eén
Historisch drama over priester Adolf Daens

Kijktip :

Dat de Belgen uitstekende films kunnen maken, hebben de gebroeders Dardenne al een aantal keer bewezen: zij wonnen zelfs twee keer de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Wat betreft de Nederlandstalige films uit België hoort Daens bij de klassiekers. De film is zaterdag te zien op België Eén.

Het verhaal
Aalst, 1888. Na een conflict met bisschop Stillemans keert priester Adolf Daens terug naar zijn geboortestad. Hij neemt zijn intrek bij zijn broer Pieter, uitgever van Het Land van Aelst. De textielindustrie in Aalst staat onder grote druk van de buitenlandse concurrentie. Fabrieksdirecteur Borremans ontslaat de helft van zijn arbeiders. De ontslagen komen hard aan; dat merkt Daens wanneer hij terechtkomt in het gezin Scholliers, waar de jonge Nette voor brood op de plank moet zorgen. Daens klaagt de wantoestanden in de fabrieken aan in een artikel in Het Land van Aelst, waarop een commissie de situatie moet onderzoeken...

Oscarnominatie
Begin 1993 schreef Daens geschiedenis door als derde Belgische film ooit genomineerd te worden voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Een nominatie die dubbel en dwars verdiend was, want Daens is een schitterend historisch epos. Prachtige decors en kostuums en een spannend verhaal zorgen voor een onvergetelijke kijkervaring, maar de grootste pluim gaat naar het acteerwerk - en dan vooral naar Jan Decleir, de legendarische Vlaamse acteur die de hoofdrol van Adolf Daens vertolkt.

Danes (1992) wordt beoordeeld met een 7,5 op IMDb en is op zaterdag 28 maart om 22.10 uur te zien op België Eén. Lees hier waar je België Eén kunt vinden bij jouw tv-aanbieder.


Bekijk ookPraat mee
Geef hieronder je commentaar op Schitterende Vlaamse film Daens zaterdag te zien op België Eén of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier