Vanavond op tv: Nieuw seizoen Jouw Stad, Ons Dorp, aangrijpende docu Djordy en meer

Vanavond op tv: Nieuw seizoen Jouw Stad, Ons Dorp, aangrijpende docu Djordy en meer
De tv-tips van Gids.tv voor woensdag 29 april

Kijktip :

Vandaag gaat er een nieuw seizoen van Jouw Stad, Ons Dorp van start. Maar er worden ook indrukwekkende documentaires uitgezonden over bijvoorbeeld Djordy Latumahina, die door een vergismoord om het leven kwam, en de laatste witte neushoorn Sudan. Verder wordt Sonja 80! herhaald, en staat Andere Tijden in het teken van mannelijke strippers… Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor woensdag 29 april.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Docu: Djordy

NPO 3
20:25 uur

Op 8 oktober 2016 wordt deejay en ondernemer Djordy Latumahina in een Amsterdamse parkeergarage doodgeschoten. Naast Djordy in de auto zit zijn vriendin. Zij wordt geraakt door zes kogels en raakt zwaargewond buiten bewustzijn. Hun dochtertje (toen 2,5 jaar oud) op de achterbank blijft wonderwel ongedeerd. Maar het trauma is groot. Uit politieonderzoek blijkt dat Latumahina het slachtoffer is van een vergissing. Over deze afschuwelijke gebeurtenis en wat er daarna gebeurde, maakte journalist Mark Schrader (AT5) een aangrijpende documentaire waarbij hij in gesprek gaat met iedereen uit Djordy's omgeving die geraakt werd door deze vergismoord.


Terugblik: Sonja 80!

NPO 1
20:35 uur

Op 29 februari werd Sonja Barend tachtig. Tv-makers van nu blikken in Sonja 80! terug op haar hoogtijdagen. Dit is een herhaling van afgelopen 29 februari, toen het programma na middernacht werd uitgezonden. Sonja Barend maakte ontelbare programma's en als je ze terugkijkt, proef je de tijdgeest. Sonja was Nederlands' eerste echte talkshowhost. Ze durfde alles te vragen, was kritisch, taboedoorbrekend en had een mening. Eva Jinek, Fidan Ekiz, Sophie Hilbrand, Paul de Leeuw, Jeroen Pauw, Matthijs van Niewkerk, Astrid Joosten, Ivo Niehe, Cornald Maas, Coen Verbraak, Sybrand Niessen en Paul Witteman praten over wat Sonja voor hen en voor het Nederlandse televisielandschap betekende.


Terug: Jouw Stad, Ons Dorp

NPO 1
21:40 uur

Vanavond start het tweede seizoen van Jouw Stad, Ons Dorp, waarin echte stedelingen en honkvaste dorpsbewoners een week ruilen van huis en haard. De komende zes woensdagen rond 21:35 uur op NPO 1. Twaalf gezinnen of koppels nemen de proef op de som om uit te vinden of zij gelukkiger zijn tussen het stadse beton of op het beloofde platteland. In de eerste aflevering ruilt insectenkenner Bert uit Dronrijp ruilt samen met zijn gezin met de Amsterdamse nachtvlinders Ricardo en Maryo. Ze wisselen één week lang van leven en leren meer over zichzelf en de ander dan ze ooit konden bedenken. In Dronrijp duikt ook Aart Staartjes op, die tijdens de opnames nog niet was overleden. Bert is een heuse natuurkenner en weet alles over wat groeit en bloeit. Maar dan ruilt hij met zijn vrouw en dochter van woonplek met levenskunstenaars Ricardo en Maryo en moet zich storten in de drukte en het lawaai van onze hoofdstad. Weten de Friezen het uit te houden in de stad die in alles een tegenpool is van wat ze gewend zijn? En hoe ervaren Ricardo en Maryo het dorpsleven?


Andere Tijden: stripgroepen

NPO 2
22:20 uur

Begin jaren negentig haalt Joop van den Ende de Chippendales voor het eerst naar Nederland. Het slaat in als een bom. Vrouwen trekken massaal naar de theaters om zich te vergapen aan mannelijk naakt. Al snel schieten stripgroepjes als paddenstoelen uit de grond. De voorstellingen worden steeds rauwer en bloter, en dat gaat niet kritiekloos voorbij. In meerdere gemeentes zorgen de stripshows voor een spoor van onrust. Voorstellingen zouden uit de hand lopen en worden afgezegd of gecensureerd. Kinderachtig en hypocriet, vinden veel vrouwen. Zij zien de male strippers niet als plat amusement, maar als een stap richting de seksuele bevrijding van de vrouw. Presentatrice Astrid Sy spreekt in deze aflevering van Andere Tijden voor- en tegenstanders van mannelijke strippers en bezoekt zelf een voorstelling.


Docu: The last male on earth

NPO 2
22:55 uur

Op de dag van zijn overlijden, 19 maart 2018, was hij even wereldnieuws: Sudan, de allerlaatste mannelijke, noordelijke, witte neushoorn. Deze documentaire toont zijn laatste levensdagen op de Keniaanse savanne. Aan het eind van zijn leven wordt Sudan 24/7 liefdevol verzorgd door gewapende rangers en beschermd tegen stropers. Ook komen dagelijks tientallen toeristen en journalisten langs. Ondertussen zetten elders in de wereld in verschillende laboratoria wetenschappers met de nieuwste technieken alles op alles om zijn soort voor uitsterven te behoeden. Sudan is op het laatst van zijn leven het middelpunt van een ware kermis, opgetuigd door de mens, die Sudans soort naar het randje van de afgrond bracht en die er nu alles aan doet om die te redden.Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Vanavond op tv: Nieuw seizoen Jouw Stad, Ons Dorp, aangrijpende docu Djordy en meer of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV